“Танго либре” взе голямата награда на фестивала “Любовта е лудост”

0

Копродукцията на Белгия, Франция и Люксембург грабна три отличия от фестивала.Журито с председател режисьорът Роб Нилсън присъди на „Танго либре“ голямата награда “Златната Афродита”. Лентата на режисьора Фредерик Фонтейн получи още призове за най-добър актьор – за затворническия ансамбъл Серхи Лопез, Франсоа Дамиен и Ян Хаменекер, и за сценарий – на Ане Пауличевич. Историята в „Танго либре“ е за надзирател в затвор, който има само една страст – да танцува танго. Една вечер в клуба за танци той среща Алис. Двамата танцуват, а на следващия ден надзирателят среща своята партньорка в затвора. Алис е жена на един от двамата осъдени – Фердинанд и Доминик. Тя ги следва със сина си от затвор в затвор. Правилата не позволяват на служителите да общуват с близки на затворниците. За пръв път в живота си обаче надзирателят нарушава законите…

Специалната награда за режисура на 21-ото издание на „Любовта е лудост“ беше присъдена на Петер Шайки от Унгария за проекта му „Нашите жени”. Още едно отличие за режисура беше дадено – на Марион Верну от Франция за „Светлите дни предстоят”. За най-добра актриса беше определена Юлия Кийовска от полския филм „Любов”.
Българската лента „Отрова за мишки” на режисьора Коста Буров, която остана извън конкурсната програма, тъй като не е на любовна тематика, получи наградата на Съюза на българските филмови дейци. Критиците отличиха продукцията „Пътят на Халима” на Хърватия, Босна, Словения, Сърбия и Германия, с режисьор Арсен Остоич. „Горчивата чаша” на факултета по журналистика и масови комуникации при Софийския университет беше присъдена на филма „Летящи листа” на режисьора Валерий Харченко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here