СИЛА И ЗАВИХРЯНЕ, САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА АЛБИНО ПИТИ в Русе

0

Не пропускайте творческото събитие, което ще се състои в Русе на 10 септември 2013 г. от 18.00 ч., а именно откриването на самостоятелната изложба, озаглавена „СИЛА И ЗАВИХРЯНЕ” на италианския художник Албино Пити в Русенската Художествена Галерия. Ще бъдат изложени повече от 30 от най-новите му творби, които италианският маестро на неформалния абстракционизъм, ще представи за първи път в крайдунавския град.  Самият автор ще дойде лично за откриването и ще  подари на гостите демонстрация на живо на собствения си творчески метод. Изложбата, организирана със съдействието на Италианския културен институт в София, ще може да бъде разгледана до 27 септември.

От септември 2012 г. Албино Пити живее в София, където става известен с първата си изложба в България, представена в престижната Национална Художествена Галерия между 14 и 30 март т.г. и пожънала голям успех. Друг паметен за него момент е 17 октомври 2012 г., когато в подкрепа на  кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019, изрисува безвъзмездно на пл. „Княз Александър Батенберг” тролейбус от градския транспорт.

„Картините в изложбата са произведения за значението на цвета, който Пити щедро използва върху платното, като си служи единствено с акрилни бои. Но това значение изплува и от поезията, с която са изпълнени тези картини: неговите съчетания на живопис и скулптура се поддават на различни гледни точки там, където до външния динамизъм се нарежда вътрешният замах с четката на душата.” – пише Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София. „Неформалната живопис на италианския майстор никога не е една и съща. Живописта му е също така и изследване на свободната философия, на битието, на свободата на движение, на мисълта. Тя има способността непрекъснато да се преражда чрез знаци, цветове и значения, повлияна дори от мястото на сътворяване. На българска земя, Пити съживява източника си на вдъхновение, извлича нов жизнен сок от топлите и вечни води, които бликат тук и влива нова сила в материалите, които служат за фон на творбите му.”

Pitti

Албино Пити е сред водещите художници в съвременното изкуство и е получил многобройни международни отличия. Роден е на 12 април 1951 г. в Бреша, Италия. Още като млад той се посвещава на живописта, а своето художествено образование той получава в Ротердам и Амстердам. Негови творби са изложени в музеи по цял свят: Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ,  Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените Арабски Емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни. Зад гърба си той има над 500 изложби и повече от 80 пърформанса, а книгите, посветени на творчеството му  са 24.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here