ЗАявление на Посолството на Сирийската Арабска Република

0

На 03.09.2013 г. в Съюза на българските журналисти е получен факс със следното съдържание:

София, 3.09.2013 год.

Посолството на Сирийската Арабска Република в София поднася своите почитания на Средствата за масова информация в Република България и има честта с настоящето да предостави изявление от официален източник от Министерството на външните работи на Сирийската Арабска Република, относно американската заплаха срещу Сирия.

Посолството на Сирийската Арабска Република се възползва от случая, за да поднесе отново уверенията в своята най-висока почит.

 

Официален източник в сирийското Министерство на външните работи заяви следното:

След дни на медийна драматизация, след като министърът на външните работи на САЩ, г-н Джон Кери заяви, че има сигурни доказателства, които щял да показва на американската и международната общност, уличавайки сирийскта арабска армия в използването на химическо оръжие.

Оказало се, че г-н Кери разчитал на стари версии, публикувани от терористите, преди повече от седмица заедно с всичката изфабрикувана и лъжлива информация.

Сирийското министерство на външните работи е учудено как една супер сила лъже общественото мнение по толкова наивен начин, базирайки се на „нищо”.

Сирия съжалява, че САЩ се готви за война и за мир, базирайки се на информация, публикувана в социалните мрежи и интернет сайтове. Сирийското министерства на външните работи счита това за подигравка с интелигентността на хората и разочароващ опит да убеди света за предстоящата си агресия срещу Сирия и, че цифрите, които спомена г-н Кери са нереални и нямат нищо общо с истината, защото източникът му на информация са терористите и външната опозиция, които агитират  САЩ за намеса в Сирия. Нещо, което ни подсеща за изфабрикуваните лъжи, които бившият министър на САЩ Колин Пауъл разпрастраняваше преди инвазията в Ирак.

Източникът допълни, че сирийското министерство на външните работи настоява, че всичко което  каза г-н Кери е лъжа и няма общо с истината поради следните причини:

  1. Сирия предизвика САЩ да покаже поне едно истинско логично доказателство, че Сирия е използвала химическо оръжие.

Но г-н Кери ни показва изфабрикувана снимка от интернет, а за  обаждането на офицер от сирийската армия не си заслужава дори да бъде коментирано.

  1. Сирия не е попречила, нито ограничавала работата на международната комисия, а точно обратното, г-н Бан Ки Мун похвали сирийското съдействие чрез последното си обаждане  в петък на 31.08.2013 г., състояло се между него и сирийския министър на външните работи.

Сирия позволи на комисията да се движи свободно, съгласно подписаното споразумение между двете страни.

  1. ООН заяви няколко пъти, че следите от употреба на токсичните газове, не се заличават с времето.

Доказателство за това е, че ООН изпрати комисията след сирийско настояване. Следователно, сирийското правителство не е закъсняло с допускатено на комисията до мястото на атаката. Комисията оглавявана от г-жа Атжела Кийн, бе допусната до мястото в рамките на 48 часа, след пристигането им в Дамаск.

  1. Сирийското правителство настоява, че твърденията на г-н Кери, че сирийската арабска армия е знаела за използването на химическо оръжие три дена преди това, са лъжливи.

Доказателство за това е, че Сирия поиска от комисията да посети района Албахрие, където сирийски войници бяха поразени от токсичен газ, като се срещна с тях.

  1. Ако причина за амеириканската агресия срещу Сирия е прекратяването използването на химическо оръжие, Сирия напомня на САЩ, че тя първа внесе предложение в Съвета за сигурност на ООН за премахване на всякакъв вид химически оръжия от района на Близкия изток, но САЩ отхвърли предложението.
  2. Намеците на г-н Кери, за да оправдае незачитането на Съвета за сигурност на ООН са, че комисията не отговаря зао определянето на страната използвала химическо оръжие и, че нейната задача е само да определи дали то е използвано или не. Сирия настоява, че задачите на комисията са определени от Съвета за сигурност на ООН и, че САЩ упражняваше натиск върху комисията, за да бъде задачата и изпълнена по по този начин. Разбира се г-н Кери знае това тъй като е външен министър на САЩ.

Източникът допълва изказването си, че сирийското министерство на външните работи, оценява загрижеността на г-н Кери към сирийския народ, но истинските му цели са вече ясни на всички.

Под предлог защитаването на сирийския  народ, САЩ, съюзниците и и всички страни подкрепящи ги политически или физически, си проправят път към агресия срещу този народ. Резултат на тази агресия ще са стотици невинни жертви.

Това едностранно действие на САЩ  е само и единствено заради политическите и интереси и то е в противоречие на всички международни закони и Хартата на ООН.

Дамаск    31,08,2013 год.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here