Кюстендилски читалища въздигнаха хляба и повдигнаха духа на града

0

„Панагия” събира българи и чужденци на площада

Вкусните хлебни красоти не се конкурират за награди. Раздават ги на хората за берекет.

В деня на Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил  се провежда културен форум „Панагия”- Въздигане на хляба, съпътстван от богато хлебно изложение. Организатор е община Кюстендил, регионалния исторически музей и НЧ „Просвета-1922”,с. Слокощица.

По традиция ден преди това хлябът се замесва и се изпича в подница и връшник, а младите девойки наблюдават майсторлъка и се учат от уменията на по-възрастните жени.

В центъра на Кюстендил „Панагия” събира любопитните погледи на българи и чужденци, омаяни от хлебните произведения, украсени с пластики от самото тесто, изразяващи богатството на бита и духа на българина.

Масите на участниците на  този ден са отрупани от обредни хлябове, жито, плодове, писани стомни пълни с домашно мляко, икони. Който иска може да се пробва да замеси питка под вещото ръководство на опитните  в този бранш.

И така и този път читалищата от кюстендилския край са основните участници на „Панагия”, а невероятните хлебни произведения са излезли от техните ръце. Големи майсторки са читалищните деятелки, които освен че месят като за изложба, могат да пеят, да танцуват, да организират срещи, да участват в конкурси. Участниците на празника не се борят за награди. Напротив. Вкусотиите от хляб се раздават за здраве и берекет.

Заставам през масата на НЧ „Ильо Войвода-1965” в кв. „Герена” в Кюстендил. Любов Сташук е от 32 години в България и има над 20 години работа в читалищната дейност. Завършила е инстититута за култура в Санкт Петербург. Разказва ми, че въпреки трудностите от материален характер, хората в читалището работят сърцато за  развитието на родната култура. Към читалището има певчески колектив за автентични песни и дует, който притежава в репертоара си  песни на испански, гръцки, български и руски. Читалището разполага с библиотека, клуб за манекени, туристически клуб, както и детски колектив – защитници на природата и животните. Любов хвали помощника си Станислав Иванов, който е на 15 години и учи в СМГ. Неговото активно участие спомага за привличането на  млади хора , които организират мероприятия, танцуват и се веселят. Не им липсват интернет-клубовете  или някои съвременни електронни игри. Просто залагат на социалната работа.  Някой път раздават дрехи и храна, даряват и книги. Читалището има  съвместна дейност с Центъра за деца с увреждания.

На масата на НЧ „Ильо Войвода” са представени  уникални икони от различни краища на света.  Любов и Станислав смятат,че на такива празници човек трябва да запали свещ за здраве,  да посети близките, да честити на именниците. За довиждане Станислав се обърна към неговите набори с молба да внимават какво правят… Замислих се, че това е добър знак,че нацията върви напред ,с мъдрост от страна на 15 годишните.

Само след минути се срещам със секретаря на кюстендилското НЧ „Надежда-1997”  Даниел Григоров. На щанда намирам уникални хлебни изделия,ритуални питки от различни периоди на годината-великденски, богородични, содени, питки на плочи-пърленки, грозде –символ на плодородието. „Идеята е да се представи хляба като основна човешка храна, носеща духа и любовта на българина”, казва Григоров. Насъщният се осветявал за здраве и щастие.

НЧ „Надежда-1997” организира концерти и изложби в читалището. Председател е Милен Порожанов, синът на известния народен певец от кюстендилския край Благовест Порожанов. Мотора за нови идеи и организиране на мероприятия в читалището е съпругата на Порожанов. Тя сподели,че  обича  празниците и ще продължава да дава всичко от себе си, за да направи хората по-радостни. „Хляб се замесва с песен”, усмихва се Порожанова. „ Когато  месиш, трябва да имаш ведро настроение, защото всичко се предава, а приготвеният хляб с любов се усеща”.

От читалище „Просвета” пък освен прекрасните пити и погачи, колачета и баници, имат и състав за народни песни, който участва на десетки фестивали. Техният хляб на изложението съдържа само квасец, брашно, вода и сол. И за това по вкус и красота няма равен.

Усмихната Милена Стоименова е председател на НЧ „Съгласие-2007”, с. Жабокрът. Хвали се,че хората са ентусиазирани и инициативни. В читалището организират празник на зелника, състезание за най-хубав двор на селото. Имат мъжки и женски състав за народни песни и танци, които участват в различни фестивали. На празника на „Черешката” заели  трето място за най-хубав щанд и принос в съхранение на българските традиции. От с. Жабокрът ме посрещат и мили дами с ведри лица и желание за творчество. Те споделят любовта си към изкуството и българските обичаи. Една от тях е народната певица Руска Минчева, която заедно с други ентусиасти правят истински чудеса в името на народополезната работа. Подаряват ми цвете за спомен и се снимаме, за да увековечим празника на въздигането на хляба. Правим план за съвместна работа с НЧ „Димчо Дебелянов-1960” в София.

Спирам поглед на маса с табелка  сдружение „Партньори”. Това е танцова формация от Кюстендил и представя щанд за традиционни хлебни изделия – баници и питки, различни видове хляб. Катя Хаджийска измайсторила уникална питка от лимец, по рецепта и подобие на прабългарите.  Зърното се смила по специален начин и се пече в керамика. Този продукт не съдържа глутен и е изключително полезен. Иначе хляба изглежда ръжен, украсен с фигура на гайтани . Всъщност Хаджийска шиела  носиите на танцов състав „Патньори”. Това ми разказва Евгений Сарафимов – художник и учител по рисуване,чието хоби и любов са танците. Казва,че любителското изкуство е по-силно от професионалното, а при фолклора то идва от дълбините на сърцето и за това е живо.

Живо е и усещането за българското и неподправеното. То тегли със страшна сила и най-вече нашенци,които живеят в чужбина. „Българският хляб е по-вкусен от всичко на земята, и млякото и гроздето ни е по-сладко от американското” казва Тони, която живее във Флорида, но се завърна в родния край, за да се докосне поне за малко до мириса на хляба…

текст и снимки: Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here