„НАБУКО” на Верди с Гена Димитрова открива 3-ия Международен Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” във Велинград

0

По случай 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор Джузепе Верди и 100 години оперна дейност на Арена ди Верона, 3-ия Международен Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” (5-12 август 2013 г.) ще се открие на 7 август от 21.00 ч. с прожекция на операта „Набуко” от Джузепе Верди на централния площад във Велинград.

nabucco-1

Лентата е запис, осъществен на Арена ди Верона и излъчен на 3 ноември 1981 г. предоставен от Италианската Национална Телевизия (RAI) от архивите и Дирекция „Teche”, със съдействието на Италианския културен институт в София. Ролите изпълняват изключителни певци: известната Гена Димитрова, изградила кариерата си в Италия, както и Ренато Брузон, Димитър Петков и други известни артисти. Хорът и оркестърът са тези на Арена ди Верона, под диригентската палка на маестро Маурицио Арена.

Това издание на „Набуко”, с грандиозните си сценография и костюми, е било поставено специално за Гена Димитрова, тъй като огромната сцена се нуждаела от силен глас, като нейния. Българското сопрано подарява незабравимото изпълнение на Абигайл, затвърждавайки се като една от най-влиятелните певици, изпълняващи опери на Верди.

За повече информация:
Италиански културен институт
ул. Ал. Жендов, 1
Тел: 02/ 817 04 80, Факс: 02/817 04 90
e-mail: iicsofia@esteri.it
www.iicsofia.esteri.it

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here