“SILENCE YOUR MIND” – Издателство HACHETTE в Австралия издаде книга, не като другите…

1

Книгата ‘ SILENCE YOUR MIND’ е плод на един период от около 15-годишна научна работа и наблюдения на австралийския медик, преподавател и изследовател,   Д-р Рамеш Маноча. Дипломиран с докторска степен в Кралската болница за жени, той се концентрира върху научната страна на медитацията и психическото състояние в тишина. В момента Д-р Рамеш Чандра е старши преподавател в Катедрата по психиатрия в Университета в Сидней и е основател и ръководител на Generation Next, национална верига от професионални семинари за развитие на образованието, здравеопазването и благосъстоянието.

  1. В началото на Вашата книга Silence Your Mind, пишете за ‘monkey mind’ (маймунски разсъдък). Бихте ли обяснили?

В древната Източна традиция, която идва от Бхагавад Гита и ученията на Лао Тзъ, Конфуциус и Буда се казва че състоянието отвъд разума не само че е достижимо, но и че е необходимо. Без това човекът не може да бъде свой ковач на съдбата си, а е подложен на постоянна зависимост.

В Источните разбирания ‘monkey mind’ се отнася до състоянието ни, в което разсъдъкът скача от мисъл към мисъл и от обект на обект докато мечтаем, размишляваме над взаимоотношенията ни или когато се връщаме мислено към миналото или се тревожим за бъдещето. Този ментален шум ни откъсва от натоящият момент, в който ние се разхождаме в някое помещение и се чудим защо сме влязли или ни пречи да заспим като оставаме да будуваме по нощите… Иначе казано, докато опълномощаваме този ‘ monkey mind’ да прави каквото си иска, ние губим връзката с радостта от живота, губим естественото равновесие и започваме да се безспокоим и тревожим.

  1. Какво предлага Вашата книга Silence Your Mind?

Това не е книга като другите. Тя не служи за еднократно прочитане и после, захвърлена, да събира прах на полицата… Наред с подробното описание на научните ни експерименти и резултати, това е и едно практическо пособие по медитация. Книгата представлява комбинация от практически обяснения и очевидни факти от около 15-годишни научни изследвания, лични и в екип, а също и за ползата от този специфичен начин на медитиране, който описвам, наречен “ thoughtless awarness , “съзнание без мисли” или mental silence’, « ментална тишина”. И искрено вярвам читателят да я ползува в ежедневието си и да се радва на промяната си в начина си на живот, който несъмнено ще настъпи в битието му. (Смее се) Както се случи с мен.

  1. Вие сте роден в Австралия и сте приели Западния начин на живот, въпреки че корените Ви идват от една такава духовна страна, която е Индия.  Има ли промяна?

Наистина, западният начин на живот ми беше присъщ. И считах за повърхностно и на всички духовни фокус-мокус, които идваха от индийските ми корени. Като бъдещ медик, се виждах като рационален и обективен мислещ учен; неповлиян от иррационалността на чувствата и субективни емоции. Считах че разумът ми следва да почива на здрава атеистична почва. В книгата описвам доста подробно моят личен опит в това отношение. Сега ще спомена само някои основни моменти.

Като студент по медицина, през 1988, обхванат от стрес, което идваше от пиенето и честите партита, се улавях в онова състояние така типично за западния свят, което психлозите наричат ‘self-talk’, т.е. когато човек си говори сам. Белите нощи зачестиха и единственото средство да се избавя от тях беше алкохолът. И с това, не само че  нищо не се подобри, но и започна да ми вреди. Тогава реших да потърся друг изход за състоянието ми и да се оттърва от алкохола, марихуаната и приспивателни хапчета… Назря неизбежна необходимост да намеря истинско разрешение.

През 1988 нямаше нито интернет, нито google. Ползувах телефонния указател.  В търсенето се сблъсках с проблема: медитацията, в истинската Източна традиция, никога не е била продажна стока. В моите разбирания, това винаги е било средство за постигане на духовно състояние. « Никой не може да купи нещо, с което човек е роден, », разсъждавах. Плъзгайки погледа си, попаднах на едно кратко невзрачно съобщение под заглавие « Медитация ».  После прочетох: ’True meditation, absolutely free’, « Истинска медитация, вход свободен ». Фразата « истинска медитация » незабавно ми сигнализира за многобройните продавачи на фалшииви продукти на нищо неподозиращите потребители. В Индия, ако иска човек да учи медитация, това става в локален храм или ашрам, а този който е наистина запален, отива в Хималаите. Те носят специални облекла, тип мантии. Въпреки всичко, реших да отговоря на съобщението и да опитам.

Когато позвъних на входната вратата, ме посрещна една почтена дама от англо-саксонски произход. В салона, на канапето беше седнал един англичанин, облечен в спортно облекло, както всички млади хора. Наблизо имаше друг мъж с вълниста червеникава коса, с брада и облечен също във фланелка и анцуг. “Решително това няма нищо общо с медитацията.” ми казва моят разсъдък, свикнал постоянно да мърмори. Западняци, в техния вид и начин на поведение, възможно ли е да познават индиийската традиция?

Когато ми обясниха всичко за медитацията, опитах практически това, което ми беше обяснено. После разговаряхме дълго отново пиейки чай. Когато се върнах у дома, моят ум по стар навик намери с какво да не се съгласи и беше готов да осъжда.

“Настоящият момент е опит, а не действие”, ми бяха казали. И на практика, тази медитация ми показа това, от което се нуждаех: яснота. Тя разви постепенно вродените ми вътрешни усещания. И когато алкохолът и всички други средства към които посягах отстъпваха пред предимствата на този толкова лесен за прилагане и толкова полезен естествен метод, разбрах неговата истинска цена и започнах да го практикувам редовно. В обявата беше написано “Сахаджа йога” и ако с разумът ми беше трудно да осъзная ролята на медитацията в ежедневието, то практиката ми даде ясен и конкретен отговор.

Редовната практика ми помогна да се преоткриия и разбрах, че чрез тази медитация човек достига абсолютно равновесие и това му спомага, както никое друго средство, за стабилизиране в живота и за реална изява на негвите способности. Така, медитацията от личен интерес прерастна в професионален и стана обект на моите и научни изследвания. За всичките тези години, имах възможност не само да съсредоточа наблюденията си върху нея самата, но и да я сравня с други видове съвременни средства за вътрешно равновесие. Както и plecebo effect, например.

  1. Помага ли медитацията за позитивно мислене или тя има друга роля?

Тук не става въпрос за негативно или позитивно мислене. А става въпрос за “състояние без мисли”. Чрез медитация, практикуващият се отървава от досадността на този нестихващ шумен поток от мисли, който ни изтощава и ни докарва болести. Така, тя се явява едно отлично превантивно средство за добро здраве и отлично състояние, в което остават само необходимите полезни и съзидателни мисли. Един от често задаваните въпроси е дали медитацията лекува. Предпочитам да отговоря веднага и отговорът е: “Не”.  Тя не е създадена с такава цел. Но често с една практическа последователност, като резултат, хората се са;оизлекуват от една или сруга болест.

  1. В моята Родина, България, обичаме да се шегуваме. Духовито приписваме много гънки на някого, ако желаем приятелски да го похвалим за интелигентността му.  Някои твърдят, че това е истина. Какво ще кажете за това?

(Д-р Маноча се смее.) Не знаех това…

Що се отнася за гънките на мозъка, по време на медитация те се изглаждат, повърхността на мозъка се увеличава значително и точно в това състояние той ни е най-полезен. Защото истинската концентрация е възможна в състояние на relax, в спокойно, отпуснато състояние и няма нищо общо с погрешната ни представа за фалшивата концетрация на напрежението…

Всъщност, според Oxford English Dictionnaryмедитация”  е  “да се мисли дълбоко и спокойно” В същото време в Cambridge Dictionary of English  състоянието на “медитация” е “Да се мисли сериозно за нещо продължително време”. И двете дефиниции бяха много различни от вроденото спокойствие, което лично експериментирах. Това идва от древността, когато западните преводачи не са намерили адекватна дума за превода на “медитация” и са я асоциирали с “мислене”, което продължава продължава до днес…

  1. Избрали сте за посвещение на книгата: ‘To you, the reader’. “На теб, читателят”. Кой е този читател?

Всеки един.

Книгата се адресира към абсолютно всеки жител на планетата без значение дали е вярващ или не е; без оглед на нация, на възраст, на социално положение…

Сахайа йога е много лесно да се практикува. Тя е еднакво нужна в ежедневието на всеки един, който желае да промени живота си и да познае истинския му вкус. Еднакво приложима както за хора на преклонна възраст, така и за деца. В книгата си описвам научния ни опит и с деца.

  1. Съпругата Ви и двете Ви деца са Ваши фанове. Какво мислите за “семейство”-то? Какво бихте желали да кажете на Вашите деца в този момент?

Семейството е базата, изначалното за стабилността на човека. Именно семейството е опората за членовете си. Здравата семейна атмосфера определя способността му да преодолява преградите и да устоява с достойнство и нравственост положението си в обществото. И ако искаме това общество да е по-добро, най-верният път за осъществяването му е да започнем от себе си.

Какво бих казал на децата ми в този момент ли? Да познаят цената на истинското удовлетворение и да го изпитват винаги в живота си. И чрез разбиранията на тази истинска удовлетвореност да живеят в радост.

  1. В цял свят медиите пишат за кризата. Какво мислите Вие за нея?

Има различни кризи които познава човечеството: икономически, индустриални, социални, научни, културни… И ние живеем във време, в което кризата показва множеството си лица. Но най-страшната между тях е духовната криза. Когато човек е в състояние да я преодолее, всички други видове кризи автоматично отстъпват от пътя му.

  1. Какво ще пожелаете на читателите на списание “Черно и бяло”?

Няма по-голямо щастие от това човек да осъзнае цената, а и да изпитва постоянна истинска радост от отличното си здравословно състояние и от творческата си продуктивност, на каквато и да е възраст. И им го пожелавам от все сърце!

Благодаря Ви, Доктор Маноча!

Интервюто взе по телефон и отрази Ирина Пла

http://www.beyondthemind.com/the-book/

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here