ХРАНЕНЕ БЕЗ ГЛУТЕН И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

0

В първия момент, когато прочетох заглавието на книгата на Marion Kaplan, Alimentation sans gluten ni laitage («Хранене без глутен и млечни продукти»), Editions Jouvence, 2010, си помислих че това не би заинтригувало българския читател. Българският символ, хляб и сол, ме наведе на мисълта за неизменното присъствие на хляба на българската трапеза от векове насам. Помислих си също, какво ли биха казали нашите предци, ако биха могли да видят това заглавие, които наред с или без един голям комат хляб, са нареждали и по една паница с кисело мляко за всеки член от семейството. За българското кисело мляко като фактор за добро здраве и дълголетие се носеха и носят легенди… С четенето, страница след страница, книгата на Каплан ме увличаше и интригуваше.

51A4OEjhnJL

Марион Каплан е био-диетолог, специалист в енергийна медицина. Тя работи по-конкретно в областта на мястото на храненето и неговото влияние върху болестите и здравето. Благодарение на нейните проучвания, тя е била наградена два пъти от Société d’encouragement au progrès (Общество за поощрение на напредъка). Тя е автор и на много други книги, между които «  Десетте заповеди на здравето » и  «  Да подготвя детето си за живота », в съавторство с проф. Жан-Пиер Релие.

“Спасете здравето си!”, чета на задната корица, “Защо някои могат да се хранят в голямо количество, докато други напълняват от една хапка? Защо при някои храносмилането е толкова добро, че могат да погълнат цял камък, докато други не понасят нищо? Защо болестите атакуват повече едни хора и по-малко други? Ами ако вашата постоянна умора, подувания от газове, вашата депресия, вашето безсъние, вашия полиартрит, вашите алергии, вашият синузит, вашите топли вълни, вашето свръх тегло, вашите мигрени или вашите проблеми на кожата идваха от хранителна непоносимост?”

Авторката твърди, че на Запад 80% от населението не понася млечните произведения и все повече хора изпитват затруднения в храносмилането на глутен. Тя смята за “забавна уловка” на “свободата” да се яде повече от два пъти в седмицата месо или два пъти на ден домати и зелен фасул през зимата, или захарни изделия по всяко време на деня. Марион Каплан се аргументира: французинът не е приспособен към киселото мляко. То присъства в храненето му от доста скоро, едва от 50-те години. Но всичко това се отнася до Запада.

По-нататък, научните обосновки опират до реакции на организма от непоносимост на хранителни продукти, породени от наследственост. Непоносимост на определени продукти, предадена ни от нашите родители. Изследванията осветляват и въпроса за “модифициране” на зърнени храни в последните десетилетия, като житото и овеса, например. Нашите предци, векове наред, са консумирали винаги едно и също жито. Промени не са претърпяли: ориза, просото и някои от зърната на древните индианци, като киноа и амарант. Съставките на млечните произведения, далеч не са тези на нашите прадеди… Даже ваксинациите, правени ни в детството, могат да бъдат причинители на болести и лошо състояние. Авторката твърди, че е намерено разрешение за тотално  премахване на здравословните проблеми от всякакъв род чрез един интелигентен начин на хранене.

Настоящата книга е преди всичко практическо пособие. Написана е на достъпен език. Читателят е воден стъпка след стъпка в предложената диета и сам постига крайният резултат. Тя предлага режим за прочистване на организма. За максималното изчистване на организма от глутен са необходими 8 месеца. Начинът на хранене е достъпен за всеки. Закуската е лека. Съдържа намачкан банан, смесен с прясно изстискан сок от половин лимон, ядки от бадеми, лешници, сусам… или филия с маргарин и конфитюр… Пет пъти в седмицата и веднъж на ден, на обяд, се препоръчва приемането на продукт от животински произход: бяло месо (пилешко или пуешко), яйца, риба, акомпанирани от зеленчуци. Препоръчва се приготвянето им на пара; така те се освобождават от токсините и запазват витамините си. Един плод на ден. Вечер, една купа от зеленчукова супа е достатъчна. Има списък на забранените и позволени продукти. Рецепти, практически съвети и полезни адреси.

След изчистването, всеки сам добавя един или друг продукт и сам преценява дали е добре той да присъства на трапезата му или не, тъй като всеки човек е абсолютно различен от всеки другиго. Това сам би могъл да почувства, в зависимост от влиянието на този продукт върху състоянието му: благотворно ли е или не. След година, може да се приеме еднократно и един след друг даже млечен продукт и хляб… и сам да провери да продължи да се храни с тях или не. Книгата съдържа засвидетелствания на опита на жители от Франция, Швейцария… Изследванията показвали, че който веднъж е приложил режима, никога не се отказвал от него. Още с първите дни теглото се нормализирало от самосебеси. Начинът на хранене спомагал за здравословен начин на живот и дълголетие.

Книгата на Марио Каплан Хранене без глутен и млечни продукти наведе на размисъл както жителите във Франция, така и специалистите, медицинските кадри и производителите на хранителни продукти. Сега, в магазините био, има район за хранителни продукти, приготвени без глутен, ни млечни продукти.

Ползотворно ли е всичко това за българина? След всичко казано дотук: да или не на храненето без глутен и без млечни произведения в нашата страна? Бъдещето само ще покаже.

Ирина Пла

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here