Мохамед Кадда, изложба посветена на 50 години от независимостта на Алжир, галерия “Академия”, 16.07–31.07.2013

0

Творчеството на Мохамед Кадда е потопено във вековните национални традиции на арабската духовност и на арабската култура и заедно с това е открито към модерното изкуство и е оплодено от него; то ни се разкрива ту сурово, ту нежно; ту фигуративно, ту абстрактно; ту драматично, ту лирично. И това не е някаква случайна или неясна еклектика – тъкмо напротив. Изобразителните опуси на един от най-известните алжирски художници свидетелстват за органичното единство и за постигнатата цялостност на пластичния мироглед на автора. Това творчество представлява своеобразна сплав от житейски опит, от акумулирани познания, от автентичен природен талант и е плод на едно невероятно преплитане на индивидуална и родова, национална съдба.

Удивява широтата на неговия тематичен и формален диапазон – от митологията и религията до политическата история и съвременността; от маслената картина и кавалетната графика до плаката, акварела и рисунката.

От националните традиции Мохамед Кадда усвоява уроците на калиграфията, усещането, преживяването и изявата на вътрешната, скритата енергия на мотива, вкуса към ритмиката, към артистизма и импровизационната сила на жеста. От модерното изкуство – автономността на естетическото и художественото послание, сугестивната сила на цвета, експресията на самостойната пластическа форма.

Кадда е художник, за когото сякаш няма тайни или срити, недостъпни области, отвъд които или през които да не се вгледа неговото зорко и жадно за познания око. Той е в състояние да надникне в най-потайните кътчета на вътрешното „Аз“ и същевременно да изрази социалните тежнения на времето, да се любува на красотите на пейзажа и на натюрморта или на изяществото на женското тяло и заедно с това да откликне на императивите на времето, да „забрави“ себе си в името на социалната справедливост и на важната дума, която художникът със средствата, с които разполага, може да изкаже в подкрепа на свободата и на духовното възраждане на своя народ.

Биографични данни

1930 – Роден на 14 март в Мостаганем, Алжир.

1936 – Учи в начално училище в родния си град. Кратко прекъсване през 1940 г. заради напускане на семейството поради глад.

1944 – Въведен от своя учител в печатарския и оформителския занаят. Печатарят го изпраща на курс по рисуване.

1947 – Първи опити като самоук в областта на рисунката и на живописта. Първи поетични опити.

1953-1962 – Пристига в Париж с намерение да се посвети по-сериозно на живописта. Типограф и оформител в редица печатници. През отпуските се занимава интензивно с живопис. Посещава редица музеи и галерии. Посещава и вечерните курсове на Академия Шомиер. Свързва се с журналиста Мустафа Каид, с комедийния актьор Мустафа Катеб и с романиста Катеб Ясин. Пледира се за независимостта на Алжир.

1963 – Завръща се в Алжир. Установява се в Блида, след това в столицата Алжир.

1964 – Член-основател на Националния съюз на пластичните изкуства.

1972 – Изоставя печатарството и се посвещава изцяло на изобразителното изкуство.

1979 – Съветник на министъра на културата по въпросите на графичните изкуства.

1989 – Участва в учредяването на алжирска секция за правата на човека.

1990 – Член на Националния съвет за култура.

1991 – Операция от рак в Париж. Връща се в Алжир, където умира на 4 май същата година.

Още от 1957 г. Мохамед Кадда участва със свои творби в различни салони на изкуството в Париж. От 1961 г. организира и 45 самостоятелни и 38 колективни изложби в Париж и в редица други френски градове, както и в столиците на редица страни – Берлин, Брюксел, Хавана, Москва, Багдад, Ню Йорк, Токио, Варшава, Лондон и други.

След смъртта му са организирани 9 самостоятелни и 15 колективни изложби с негово участие в Алжир и в други страни, както и многобройни колоквиуми и конференции, посветени на творчеството му.

Неговият талант намира изява и в редица други области:

– създава 19 афиша за различни културни събития, в това число и за Седмицата за българското кино в Алжир през 1974 г.,

– създава 5 големи стенни пана

– извайва скулптурна група за паметник на жертвите на Революцията в гр. M’сила

– илюстрира книги, пише статии и есета по въпросите на изкуството и на общественото устройство в редица алжирски и чуждестранни вестници и списания.

Откриване 16 юли 2013, 18:30 часа.

Под патронажа на Министъра на културата на Алжир г-жа Хилида Туми,
Министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович
и на Н. Пр. Посланика на Алжир в България г-н Ахмед Буташ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here