Италианска нощ на VI Международен Филмов Фестивал за наследството

0

На 18 май от 16.30 ч. в рамките на VI Международен Филмов Фестивал за наследството, ще се състои вечер, посветена на документалните филми за италианското културно наследство. Форумът, организиран от Международна Фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев”, ще се проведе между 17 и 23 май в Американския Център на Столична Библиотека, пл. „Славейков”4. Италианският културен институт участва за трета поредна година във фестивала с прожекции на някои италиански продукции, които показват облика на несравнимото културно и природно богатство на Италия.

TESTO INVITO

В конкурсната програма изпъкват три изключителни документални ленти на режисьора Микеланджело Антониони за италианското културно наследство: ПОГЛЕДЪТ НА МИКЕЛАНДЖЕЛО, СИЦИЛИЯ и РИМ 90.   Следват историческото пресъздаване на АНТИЧЕН РИМ: РИМСКИ ФОРУМ И КОЛИЗЕУМ и една забавна панорама на ИТАЛИАНСКИТЕ ОБЕКТИ НА ЮНЕСКО В КИНОТО.

„Погледът на Микеланджело” е най-новата вълнуваща творба на 92-годишния Антониони, който дебютира в нея като актьор.  В грандиозната тишина на римската църква „Сан Пиетро ин Винколи”, режисьорът ‘среща’ Мойсей – творбата на своя съименник Микеланджело Буонароти. Авторът като че ли изпитва с поглед мраморния гигант, оставяйки да прозира художественото наследство – мистичната идея, която винаги е имал за изкуството като акт на сътворение.

„Рим” е късометражен филм, заснет в рамките на „12 автора за 12 града” – част от серия филми, реализирани за Световното първенство по футбол 1990 г., докато „Сицилия” е документален филм за красотите на острова, заснет през 1997 г. за Регион Сицилия.

Предвид специалния й характер, вечерта се вписва идеално в рамките на Нощта на музеите 2013, чиято тема тази година съответства на уравнението Музеите (Памет + Креативност) = Социална промяна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here