Български фолклорен център “Нестия”

0

Български арт и фолклорен център “Нестия”  е основан през 1991 г. като стартира  дейността си като организатор на школи за народни танци, песни, инструменти, занаяти,  народен театър и всички други изкуства. През 2005-та година участва в организацията на „Най-дългото хоро на света”, кандидатствало за рекордите на Гинес. Дейността на „Нестия” е насочена преди всичко към съхраняване и популяризиране на българските традиции и фолклор, като в последните години центърът работи активно в насока инициирането на обеществена дискусия относно неотложната необходимост от приемането на закон, защитаващ българския фолклор –  неговото изучаване, обработване и представяне на широката общественост.

Мисията, която „Нестия” следва от създаването си до момента, е да работи  в името на подобряването на имиджа на България като туристическа дестинация чрез активна международна дейност с организирането на над 20 международни фолклорни фестивали и конкурси с участието на фолклорни групи от всички краища на света – Русия, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Молдова, Казахстан, Грузия, Армения, Азърбейджан, Холандия, Италия, Португалия, Франция, Швеция, Австрия, Унгария, Полша, Словения, Хърватска, Израел, Йордания, Литва, Латвия, като в тях взимат участие над 5 000 души.

Продължителността на фестивалите е 3 дни /петък, събота и неделя/ като те имат за цел освен да дадат възможност за изява на съставите, но и да се превърнат в алтернатива на „алкохолния туризъм” като стимулират международното сътрудничество и представят България като атрактивна туристическа дестинация и  страна с необятно културно-историческо наследство.  Над 50% от организираните фестивали се провеждат по българското черноморие в курортите – Балчик,Албена, Зл. Пясъци, Сл. Бряг, Несебър и др., където се изграждат открити сцени, със свободен достъп на публиката и  в рамките на 3 дни, чрез универсалния език на музиката и танца се изгражда културният мост между народите.

По време на фестивалните дни се изучават български песни и танци. Всички концерти започват и завършват с масови български хора, а  през последния фестивален ден се провежда надиграване „кръшна ръченица”.

През 2013-та година предстоят 22 фестивала, в цялата страна, като всеки един от тях ще се превърне в незабравимо преживяване за всички участници и гости.

И всичко това в името на една кауза – съхраняването и популяризиране на българските традиции и фолклор и превръщането на България в атрактивна дестинация за културен туризъм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here