ORBELUS GETIKA 2010 e най-доброто българско био вино за 2013г

0

То бе отличено в рамките на двудневния биопразник на София, който

се проведе на 12-ти и 13-ти април в градинката на Народен театър

ORBELUS GETIKA 2010 с произход Мелник e най- доброто българско червено био вино за 2013 г. То бе отличено с 14.70 точки, последвано от вино Nikopol Cabernet Sauvignon 2012 с 14.53 точки и Terra Tangra, купаж 2011 с 14.04 точки. Изборът бе направен след проведени четири кръга   дегустации на био вина в рамките на двудневния биопразник на София на 12 и 13 април 2013 г. проведен в градинката пред Народния театър.

Водещ на дегустациите бе Любомир Стоянов, сомелиер №1 на България за 2007 г.  Съставът на журито бе излъчван на четири пъти от публиката след успешно преминаване на дегустационна игра. За оценката на вината бе използвана 20-точковата система, където крайната оценка е сбор от оценките за цвят, бистрота, аромат, вкус и общи впечатления.

Събитието е част от кампания за популяризиране на биопродуктите, която се осъществява по проект на Министерство на земеделието и храните, която ще продължи до края на май с мероприятия и в други градове. Празникът в София събра общо 36 изложители:  32 от България и 4 от Македония.  Биологичните продукти се радваха на изключително голям интерес – част от изложителите зареждаха щандовете си по няколко пъти. Двудневният празник бе открит от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков.

Водещ на двудневния биопразник на София бе кулинарният майстор Ути Бъчваров, който и през двата дни готви за посетителите български ястия по биорецепти. В съботния ден с участието на деца от публиката се проведе и детска биокулинарна академия. Участие в празника взеха и детска вокално-театрална формация „Таласъмче”, Тетрално студио „Теди“ от Народно читалище „Г. С. Раковски“ с детския спектакъл „Сънчовци“ и група „Точка БГ“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here