Майсторът на патриаршеската корона се завърна в България

0

Жираир Гюрджиян, 96-годишният доайен на българските майстори – златари, се прибра окончателно в София. Години наред майсторът, изработил златната корона на българския патриарх, живееше в Париж.  Но по зова на сърцето той реши да се прибере в страната, която най-много обича, за да прекара спокойни старини. Чичо Жираир е,роден в Цариград през 1919 г.  В София семейството му се преселва през 1925-та. Жираир наследява майсторлъка от баща си и работи в София до 1959-та. За изработката на патриаршеската корона чичо Жираир разказва с нескрита носталгия и топлота: ”Беше 1953 година.Току-що бях направил десетина енголпия – отличителния църковен знак на митрополитите,от чисто злато и скъпоценни камъни, специално по поръчка на Светия синод. Патриархът ги подари на всички митрополити в страната. Дядо Кирил тогава  ми възложи да изработя и официалната му корона – от злато и скъпоценни камъни. И ми даде скица на короната, рисувана от художник, Обещах да изпълня поръчката за шест месеца и си удържах на обещанието”, разказва Жираир. От четирите страни на  короната са монтирани елипсовидни фигури на светците, гравирани върху слонова кост. В средата е ликът на Христос, заграден от перли. Патриарх Кирил останал много доволен от короната и признал на майстора, че ще я носи само на Коледа и Великден.Сега същата корона украсява главата на патриарх Неофит.”

„Патриархът ми плати 20 хиляди лева за работата, това бяха много пари по онова време. Каза, че короната би трябвало да бъде снимана и публикувана, ама времето беше такова, че никой не се осмели да го направи’  Oсвен короната, която е обсипана от скъпоценни камъни –рубини ,смарагди, зафири и много перли, Жирайр е получил и поръчка от Пловдивският митрополит Кирил за пръстен с брилянти.

Доайенът на българските златари вече е доайен и на парижките. През 1959-та Жираир се преселва в Париж. Причината е икономическа. Положението в страната се затяга, затварят магазините на частниците, забраняват  им да работят със собствени материали. Жирайр не издържа и  иска разрешение да го пуснат със семейството му във Франция  Но от милицията му отказали. ”И най-неочаквано получавам по пощата покана да се явя да си взема паспорта за чужбина. Кой се е намесил, не знам, може би патриархът’, припомня си бижутерът. Изработва уникални бижута, които се продават в световноизвестния магазин Шоме на площад Вандом във френската столица.

Златарството е потомствен занаят за фамилията Гюрджиян. Бащата на Жираир – Крикор Гюрджиян,  заедно със златаря Степан Хайг Къналян са изработили златния престолен еднометров кръст, който се намира  зад олтара в храма ”Св.Александър Невски”. Двамата сътворили кръста от златни и сребърни нишки и нежни гравюри.  На него пишело ‘Дар от благодарните арменци ”

През годините арменецът не забравя България ”Връщам се за 54 път тук в София, където синът ми има успешен бизнес” , казва бившият златар на Патриаршията   След дълго отсъствие от родината Гюрджиян отново е  при своя син Еди, този  път ще бъде за постоянно. ”Родината е там, където си заровил близки хора” , казва златарят.

 

    Текст и снимки-Мари Къналян 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here