ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА Самостоятелна изложба на Тонино Капуто 15 – 30 април 2013 София

0

За първи път в България ще имаме възможността да се насладим на изкуството на италианския художник и сценограф Тонино Капуто, един от най-значимите италиански художници от втората половина на ХХ век. Неговите творби са притежание на частни и обществени колекции в Италия и в цяла Европа, Израел, Северна и Южна Америка, Австралия.

Откриването на „Прозорец към света” – самостоятелната изложба на художника – обещава да бъде наистина интересно. То ще се състои на 15 април от 18:30 ч., в галерия „Райко Алексиев” в сърцето на столицата. Специално за случая, Капуто ще пристигне от Италия със съпругата и дъщеря си. След откриването ще има коктейл. Изложбата, организирана със съдействието на Италианския културен институт в София, е придружена от колоритен каталог и ще може да бъде разгледана до 30 април.

Ще бъдат изложени 60 произведения на изкуството от осемдесетте години до днес, сред които и някои от по-новите картини, които авторът е пожелал да посвети на София.

Капуто счита себе си за модерен пейзажист, пленен от архитектурата. „В неговия уникален стил, той рисува ракурси от космополитни градове и най-вече градски пейзажи от Ню Йорк, Рим и Венеция. Неговите творби са отворени прозорци към света, в които геометрията на вертикалните конструкции е прекъсната от закръглените куполи и параболи.” – пише директорът на ИКИ, Анна Амендоладжине, във въведението на каталога.

Тонино Капуто е роден 1933г. в гр. Лече. Премества се в Рим през 1952 г. и се записва да учи във факултета по архитектура. През този период се заражда и неговият интерес към живописта. През 1958г. участва в колективна изложба в Рим, заедно с големи художници, като Мимо Ротела, Карла Акарди, Корадо Кальи, Джандоменико Ньоли, Гастоне Новини. От 1963г. до 1965г. Капуто работи по постановките на Кармело Бене. Между 1970 г. и 1973 г. предприема няколко пътувания в страни от Източна Европа. През 1972 г. той участва във Венецианското биенале в театралната секция, а през 1982 г.  отваря собствено студио в Ню Йорк. От този момент нататък, художникът прекарва част от годината в Манхатън.

 

Изложбата подкрепя инициативата „София – кандидат за Европейска столица на културата 2019”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here