Започна Деветата европейска регионална среща на МОТ в Осло

0

В норвежката столица Осло започна работа Девета европейска регионална среща на Международната организация на труда (МОТ), където председателят на БТПП Цветан Симеонов, като член на българската тристранна делегация, представлява национално представителните работодателски организации.

Форумът на МОТ е посветен на работните места, икономическия растеж и социалната справедливост. Още при откриването на конференцията, ситуацията в Европа бе оценена като много сложна, особено на макроикономическо равнище. „Нещата се политизират, а е необходимо да има трезва преценка на мерките за излизане от кризата“, коментира от Осло председателят на БТПП Цветан Симеонов.  По думите му докладът на генералния директор на МОТ се приема като доста разочароващ заради едностранчивия му подход. „Докладът не е достатъчно аналитичен. Гъвкавостта на пазара на труда не е във фокуса на доклада, а под линия. Реформата на пазара на труда се нуждае от по задълбочено аргументиране. Не са посочени мерките за постигане на ръст на икономиката. Установяването на минималните работни заплати също се оценява като грешен подход“, посочи председателят на БТПП. Той изтъкна, че още в първия пленарен ден е констатирано, че в страните, където има гъвкави форми на заетост и те се използуват активно, пазарът на труда е в много по добро състояние – като в Германия, например.

„Увеличаването на публичния дълг трябва да се използва много предпазливо“, категоричен е Цветан Симеонов. „Ако се предприема за подобряване на образованието е едно, но ако се ползува за директно финансиране на помощи и други подходи с които само се консумират средства без да допринасят за по-добрата перспектива на тези които ги получават, е неприемливо“, поясни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here