На територията на Природен парк „Рилски манастир”българският жен-шен ще бъде спасен от изчезване

0

Отново е април и отново в първата седмица на този месец изразяваме преклонението си пред българската гора. Тази година „Седмицата на гората” протича под мотото „Гората и ние”.

В Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” експертите работят по проект финансиран с 1 000 000 лева за възстановяване и опазване на растителни и животински видове защитени от Закона за биологичното разнообразие и включени в Червената книга на висшите растения в България.  В обсега на спасителните мероприятия попадат разпространените в региона растителни видове – Златовърх, тис, жълта и петниста тинтява, пролетно котенце.

Един от най застрашените растителни видове е  притежаващата магическа сила билка Златовърх, наричана още българският жен-шен. През последните години тези находища  и намаляват критично. Това налага да се предприемат спешни действия от страна на специалистите. Златният корен е едно от най загадъчните и целебни растения,  находища от което  могат да бъдат открити на територията на Природен парк „Рилски манастир”, а поверието гласи, че е късметлия този , който има възможност дори да се докосне до нея.

Провежда се и проучване на местообитанията на алпийския тритон и преброяване и поставяне на нашийници на  дивата коза.

В рамките на проекта се изгражда екопътека за трудно подвижни хора с увреждания до местността Кирилова поляна , където се предвижда изграждане на информационен център за посетителите.

Тази година Югозападното държавно предприятие е домакин на тържествата по повод честването на „Седмицата на гората-2013”. На 01.04 в Благоевград Министър Станков връчи традиционните награди. Носител на приза „Лесовъд на годината” стана инженер Златка Азманова от Югоизточното държавно предприятие .

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here