ДОКАТО СЕ СТРОИ….

0

Националната галерия за чуждестранно изкуство

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”

Клонът на Международния център „Рьорих” в България

Гера Арт ООД – София

ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КАТАЛОГА

НИКОЛАЙ РЬОРИХ (1874 – 1947)

от колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство на 28 март, четвъртък, 2013 от 18.30 часа в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”

EL_POKANA 

Националната галерия за чуждестранно изкуство съхранява ценни и разнообразни фондове от  далечни земи, различни епохи, традиции, автори и школи.  Някои от тях са предмет на особена гордост като оригиналност, компактност, обем, рядкост. Такъв е фондът от произведенията на Николай Рьорих. Той наброява близо 250 работи –  дарствен жест към българската държава от неговия син Святослав Рьорих, свързан с мащабната културна програма, осъществена в София в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, посветен на духовното и художествено наследство на големия майстор.

Издаването на каталог с творбите на Николай Рьорих има за цел да направи достояние на българската общественост цялата сбирка картини на автора, съхранявана в Националната галерия за чуждестранно изкуство и показана за първи път в изложба открита на 28 март 1978 година. Вниманието е фокусирано върху конкретната колекция с оглед високите и чисто художествени стойности, които тя носи. Обърнато е внимание и на влиянието на Рьорих върху художествената мисъл у нас, както и към контекста на родната му руска култура. Тази култура, вече не така популярна и позната на съвременния български зрител, която в едни далечни, наситени, смутни, интересни и повратни времена е създала феномена Рьорих.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here