ТАНЦ И ДРЕВНИ ПАМЕТНИЦИ, Фотографии на НЕЛИ, галерия Академия, 19 – 30.03.2013

0

Изложбата “Танц и древни паметници” на фотографката Нели се откри официално на 19 март в галерия “Академия”. Организира се от Посолството на Гърция в София и музей “Бенаки”, Атина.

poster

Нели (1899-1998) е сред най-добрите фотографи в Гърция през 20-те и 30-те години на двадесети век. Родена е в Айдън, Мала Азия и е завършила фотография в Дрезден, Германия при изтъкнатите преподаватели Уго Ерфурт и Франц Фидлер. Дипломира се с отличие през 1923 г. През 1924 г. се установява в Атина, където открива собствено фотографско студио на улица „Ерму“. Първоначално се занимава с портретна фотография и заснемане на класическите паметници в Атина. От 1927 г. започва да фотографира древни паметници в цяла Гърция в рамките на официалното й сътрудничество с Министерството на туризма. Решавайки да обедини двете си най-любими теми, поема инициативата да покани и фотографира танцьорката Мона Пайва, първоначално в студиото си, а след това и на свещената скала на Акропола. Две години по-късно, през 1929 г., запознавайки се с нейните картини, унгарската танцьорка Николска при посещението си в Атина иска от Нели да я заснеме на Партенона. В същия дух, където историческото минало съжителства с настоящето проследява възраждането на делфийските празници. През 1930 г. снима Вторите делфийски празници.

През 1939 г. заминава за Ню Йорк, за да украси с нейни фотографии гръцкия щанд на Международното изложение, като остава в Америка поради избухването на Втората световна война. Първоначално тя се занимава с представяне на изложби на нейни фотографски творби на тема гръцки древни паметници. По-късно, след като установява връзки с гръцката общност в Ню Йорк и с нюйоркската общественост, се ориентира към рекламната и цветна фотография. Тя живее в Ню Йорк до 1965 г., когато се завръща в Гърция и преустановява професионалната си дейност. През 1985 г. дарява творбите си на фотографския архив на Музея „Бенаки“. Оттогава нейните фотографии се представят на изложби в Гърция и в чужбина, като се включват във фотографски издания.

Може да посетите изложбата до края на март.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here