Наградата на София на Братя Тавиани и прожекция на „Цезар трябва да умре”

0

На 9 март от 18.30 ч. в Кино Люмиер в София, ще се състои голяма гала-вечер на Международния София Филм Фест. Почетен гост ще бъде един от братята Тавиани, Паоло, придружен от съпругата си Лина Нерли Тавиани. Той ще представи техния най-нов филм „Цезар трябва да умре” – истински шедьовър, спечелил „Златната мечка” на фестивала в Берлин през 2012 г. Режисьорът ще получи и Наградата на София от ръцете на столичния кмет, г-жа Йорданка Фандъкова.

Лентата, заснета в стил документална драма, разказва за поставянето на пиесата „Юлий Цезар” от Уилям Шекспир, от осъдените в римския затвор Ребибия, под ръководството на театралния режисьор Фабио Кавали. Всеки ден, в строго охраняваната част на затвора, в килиите, в пространството за почивки на открито, в различните крила, филмът документира тъмния ритъм на дните на затворниците и това как, посредством все по-ангажиращите репетиции, шекспировият текст се изпълва със сила за живот и достига успеха на публичното представление в театралната зала на затвора.

Филмът е предшестван от 12 заглавия, част от ретроспективата „Голямото кино на Братята Тавиани”, организирана съвместно с Италиански културен институт в София. Лентите бяха прожектирани в седмицата между 1 и 7 март в Дома на киното в София, давайки възможност на всички киномани да се запознаят с творчеството на тандема Тавиани, от предходните им продукции до последния им голям филм. Всички филми ще бъдат прожектирани наново от 22 до 27 март. Сутринта на 9 март, събота, ще се състои прожекция само за журналисти, след което в 12.30 ч. ще има среща с Паоло Тавиани и публичен дебат. Втора прожекция за публиката ще има на 15 март в Синема Сити.

Покана: Ceasar Must Die

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here