Виктор Паунов, 30х55 Ретроспективна изложба, илюстрации, галерия Аладемия, 15–30.01.2013г

0

Заглавието на изложбата е игра с думи, базирана на популярния хартиен формат 30х55, широко използван от художниците. Тя визира 30 годишната професионална работа на Виктор Паунов в полето на илюстрацията и изкуството на книгата и е по повод 55тата му годишнина. Експозицията представлява панорама на творчески експерименти и осъществени проекти на художника в цялата територия на илюстрацията: от детската и юношеска, през тази за възрастни, информативната, научната и научно-популярна. Изложбата показва богати изобразителни, технически и технологични подходи и възможности. С близо 300 произведения Виктор Паунов демонстрира универсалните си интереси в тази специфична област на изобразителните изкуства, оригиналния си графичен език и композиционно мислене и защитава позицията си на преподавател в Националната художествена академия. Откриване – 15 януари (вторник), 18:00 часа.

 

Творческа биография

Роден 1957г в София.

През 1976г завършва Художествена гимназия – София.

От 1978 до 1984г учи в Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков и проф. Владислав Паскалев.

От 1984г до 1994г работи като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“,  „Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“

От 1994г е редовен преподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия.

От 2004г е доцент, а от 2010 професор. Заемал е длъжността заместник Декан на Факултета за изящни изкуства на НХА, понастоящем е заместник ректор по учебната дейност, акредитацията и развитието на академичния състав.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here