Иван Русев и фестивала “Арт идея – арт алея”

0

Понятието художник в наши дни придобива един смисъл, прогресивно отдалечаващ се от образа на художника от великите епохи на изобразителното изкуство от миналото. Дали заради нуждата от „модерност” в съвременното ни общество, но все повече бягаме от онова, което имена като Рембранд, Ван Гог и Дега са ни завещали в музеите.

Ще ви запознаем с един художник, който няма нужда от възвишени, концептуални идеи, за да създава изкуство. Той просто се наслаждава на живота, и подарява на публиката всичко, онова което го е впечатлило в реалния живот. Формулата на неговото изкуство е максимален контакт с природата и колкото се може повече пътешествия.

Иван Русев е творец на истината, откровението, конкретиката. Той улавя магията на мига и с цялата искреност и финес на света я пренася върху платното. Силно интуитивен, с майсторски развит нюх към красивото. Към онова красиво, с което Природата ни е дарила, за да ни радва. Русев е неин посланик. Той желае да отвори сетивата на хората, за да се докоснат до чистотата и съвършенството на заобикалящия ни свят. Истинският заобикалящ ни свят! Не онази илюзия – консуматорска мания и комерсиален кръговрат,  в които сме изпаднали напоследък ние, хората.

Русев е щедър във всеки един момент от своето творчество. Дали ще набере плод от градината или цвете от поляната, дали ще посрещне изгрева покрай морето, или ще посети състезания по конни надбягвания – всяка една ситуация от битовия живот ще бъде превърната в приказка върху платното. Дори съкровен момент като празникът на Великден не остава скрит. Русев си аранжира натюрморт от три великденски яйца в малка купичка и създава един бърз скеч.

А тази Коледа той сбъдва една мечта… Да открие самостоятелна изложба точно на Бъдни Вечер, в навечерието на Коледа. За художника, чието призвание е да подарява красиви емоции на хората, това е един свещен миг. Неслучайно изложбата носи името „Любов и Светлина”. Това е призивът, който Иван Русев иска да отправи към хората – в навечерието на Рождество Христово – онзи свещен миг, когато човек се сеща за светлината. Тогава повече от всякога той осъзнава, че има нужда от Любов и Светлина. Любов и Светлина в сърцата, в душите, в мислите и в действията… А именно това е състоянието, в което художикът се намира, създавайки творенията си. Подарявайки на хората от своята „Любов и Светлина”, Иван Русев създава емоция, която всеки човек на Земята заслужава да получи като Коледен подарък.

ЗА ХУДОЖНИКА ИВАН РУСЕВ

Творческият път на Иван Русев е доста богат и разнообразен. Директорът на ГХГ- Пловдив и уважаван изкуствовед Красимир Линков съвсем открвено го сравни с един от майсторите на българския импресионизъм Никола Танев. Френската вариете изпълнителка ZAZ лично получи своя портрет от българския импресионист Иван Русев и остана без думи. Организаторите на Международното Биенале за живопис и скулптора в гр. Сплит – Хърватска  оцениха толкова високо таланта на младия автор, че го поканиха на десетдневен творчески престой на о. Солта.

Иван Русев е първият българин излагал в рамките на международния Festival du Touquet – Франция, както и първият български професионален художник, подкрепящ млади таланти от цял свят в международния Salon Arbustes в Mantes-La-Jolie, Франция.

Миналата година откри една самостоятелна изложба в гр. Нанси, Франция и в столицата на Европа – Брюксел. Негови произведения бяха включени в общата изложба „UNCENSORED”, в Ню-Йоркския музей Leslie-Lohman Museum.

А тази коледа по покана на галерия „Плеяда” Иван Русев се включва със самосоятелната си изложба „Любов и Светлина” в първия за България десетдневен Фестивал на изкуствата „Арт Идея – Арт Алея” – Пазарджик.

ЗА ФЕСТИВАЛА АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ

Това ще е единственият по рода си фестивал на изкуствата. Не заради това, че е посветен на изкуствата, а защото у нас няма друг фест, който да продължава 10 дни. Пазарджик е сред 46-те одобрени общини, от общо 250,  подали проекти за регионални фестивали. Над 300 събития ще бъдат включени в рамките на фестивала, а в него ще може да се види всичко – базари, занаятчийски и музикални работилници, карнавални шествия, занаяти, танци, филми, театрални представления, концерти, игри, графити, представяне на лично творчество, тематични екскурзии, изложби, ревюта, гадаене и много други. Някой дори може да открие своето призвание и да направи първи стъпки в него. Фестивал на изкуствата „АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ” се реализира по Проект „Регионален Фестивал на Изкуствата – Пазарджик”, финансиран по Оперативна програма „Регионално Развитие 2007-2013г”, съ-финансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България по договор между Община Пазарджик и Управляващия Орган на ОПРР. Фестивалът е първи и ръководителят на проекта и директор на РИМ – Пазарджик Борис Хаджийски изрази една от важните цели на екипа – фестът да се превърне в ежегодна проява, като към сегашното, зимно издание, се прибави и лятно през месец май.

Brochura_A4_400broqBrochura_A4_400broqaffiche_a3_250br

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here