Фронт за диагноза

0

© Катрин Рьогла, 2012, из „Тангента”

Някой казва: „8 лекари сега са на линия, поставете въпроса си!“ Някой казва: „Детска мода от Hessnatur – дрехи за деца във весели цветове, от естествени текстили с ниско съдържание на опасни вещества”, и аз извиквам: „Ето това съм аз!“ т.е. това е моето потенциално потребителско желание, дори когато на практика все още не съм купила нищо от Hessnatur. Но бих могла, просто така целево-технически. Значи наистина ме наблюдават, това не е само параноя, това наистина се прави. Някой казва: „Здравейте, докато търся темата сърцебиене, аз се натъкнах на тази страница “. И сега той стои в този форум и се чуди, най-много се чуди на себе си. Но след това преминава направо към въпроса, защото той има въпрос за състоянието си. Той се нарича MRtin, но това е печатна грешка, и в момента той не може да я отстрани. MRtin казва: Той не е най-неспортсменския тип човек, въпреки че при неговото тегло човек би могъл да си го помисли, и още: От три години страда от сърцебиене, въпреки че не е сигурен, че сърцето му бие учестено, но има чувството, че то бие наистина по-бързо от обикновено. Учестената сърдечна дейност се проявява в най-различни ситуации, независимо дали той лежи в леглото, седи на компютъра, или се среща с приятели в кръчмата. Той не може да открие някаква закономерност. И: Тъй като и неговият кардиолог веднага го е попитал за това: Не, той не взема наркотици, също не е алкохолик гуляйджия, а само понякога си позволява някой вкусен коктейл Caipi, казва MRtin, който изглежда, че се чувства добре в този форум.

Освен това често го налягала тягостна умора. През деня клюмал непрекъснато, това за работата било изключително неудобно. Той казва, че всяка нощ спи неговите седем часа, но нали човек не се нуждае от повече. И ако някой се интересува: Според лекарите неговите кръвни стойности са съвсем нормални, той също вече си е направил дългосрочна електрокардиограма, но всичко това не е довело до абсолютно нищо, т.е. не е показало нищо. След това той замълчава. Два дена по-късно пише: Ах да, забравил да спомене, че се храни всъщност доста добре. Той всъщност е човек, обичащ шоколада, откъдето е и неговото наднормено тегло, тук изтипосан с едно усмихнато Smiley. След още два дена пита: „Ало? Има ли някой?“ Чак след една седмица се обажда Katzenkind, че това му приличало най-вече на недостиг на желязо. След това отново няколко дни мълчание. Дали това може да се дължи на сърдечни аритмии, пита колебливо накрая Lowlita. Да, вече бил мислил за недостиг на желязо. Той се бил подложил на проверка за това, и нищо, както вече бил казал. Ronja13 изброява определени хранителни продукти, които MRtin не обръща внимание. Само толкова: За хранителните продукти, казва той, още не е мислил, но междувременно си направил преглед при друг лекар. Той предположил сънна апнея.

Дългото мълчание, което следва сега в тази дискусионна тема, дава надежда за започнал процес на оздравяване. Но при колко от нас? Може да са 30 процента,  20 процента винаги очакват влошаване, при 10 процента има колебание, останалите не вземат отношение по въпроса. Но всички въздъхваме облекчено, когато той се обажда отново след три месеца, „заради моето сърцебиене, то пак се обади през тази седмица.“ След някакво парти. Дали пък все пак може да е от алкохола? Katzenkind не казва нищо по въпроса, обаче отново поставя в действие хранителните продукти, които бяха вече споменати. MRtin не приема това, а напротив, започва отново да размишлява. Докато ние се взираме в рекламата на медикаменти срещу болки в крайниците, той размишлява. Докато ние се взираме в рекламата на медикаменти срещу високо кръвно налягане, той размишлява. Докато нас започват да ни изнервят мигащите кутийки в лотарийните игри, той размишлява. После повтаря нещо за неговите стойности за съдържание на желязо. Той си бил направил проверка на кръвта вече за втори път, и този път пак нищо не е открито. С удоволствие би дал да му вземат за трети път кръв за проверка, ако ние поискаме, обаче наистина не виждал никакъв смисъл в това. Искаме ли? Не, ние не искаме. Но Lowlita все пак се интересува от това. MRtin не реагира. И въпроса за стреса и напрежението той също оставя без отговор, това вече му било направило впечатление, само че е малко по-сложно. Аз не зная нищо по този въпрос, но той вероятно е изтрит от Admin – администратора на страницата, случайно или умишлено, тъй като съдържал обидни моменти. И така, MRtin започва още веднъж, било сложно, и всичко все още недоуточнено.

Ало? Защо пак никой не се обажда? Какво става с нас, дамите? Пак ли искаме да се върнем към историите за мазните изпражнения? Пак ли искаме да слушаме една от обичайните истории за неправилни функции на черния дроб, и след това да философстваме до безкрайност върху това, че се касае за скрита форма на епидемия, форма, за която никой наистина не говори? Тук най-после има един със сърцебиене, затова го слушайте, момичета, как говори за напрежение и стрес. Да, той има стрес, повтаря MRtin, не само по отношение на работата, обаче по този въпрос той и без друго не може да говори, тъй като е подписал декларация за секретност, и в тези времена е по-добре човек да се придържа към декларациите за секретност. Но той иска да посочи само това, че става въпрос за тормоз, класически тормоз. Особено когато става въпрос за съкращения. Добавя той, и сега тишината в мрежата се разширява, като какво можем да я обозначим?

Никой не иска да я обозначава. Също и MRtin проявява някаква чувствителност към климата, която категорично отрича. Той казва, че за разлика от сестра си никога не е бил чувствителен по отношение на климатичните условия, и който се позовава на това, ще има неприятности с него. Освен това там, където той живее сега, няма нито вятър, нито някаква тревожна синоптична обстановка. Сухо е, приятно биоклиматично  време. Следователно, откъм тази страна не може да му се каже нищо.

Nada най-сетне пак взема думата, „Здравей Nada!“ – защото тя също дълго време не е казвала нищо, но сега иска да се присъедини към Katzenkind, която въведе в дискусията паник-атаките. Пак има пропуск в представянето на моята дискусионна тема. Какво става тук? Къде е изложението на Katzenkind за паник-атаките? Ах, казва Nada, това всъщност беше в една друга дискусионна тема, но тя и тук пасва също много добре. Пристъпите на паника като цяло непрекъснато се увеличават, това на никого ли не прави впечатление? Това наистина не е за тук, взема отношение сега Ronja13, която по този въпрос би могла да си затваря устата. Да, упорства Nada, никой ли тук не е забелязал, че ние постоянно избягваме да говорим за паник-атаките? „Ти пък с твоите паник-атаки!“, намесва се сега и Sybill, най-после, чакахме да те чуем, Sybill!“ – „Ти с твоите паник-атаки “, настоява тя, „това го познаваме, просто престани с това!“ Също и Cordelia и Blumine са против това, паник-атаките да се включат в тази дискусионна тема, само Lowlita и Chrysantheme все още проявяват интерес.

MRtin в крайна сметка усмирява възбудата: Той не би окачествил това като паник-атаки, в никакъв случай, той познава паническите пристъпи, наблюдавал е колеги, те изглеждат по друг начин. „Освен това“, добавя той някак неочаквано, „той не е от тези, които редовно гълтат хапчета, така че той винаги забравя за това.“ Знае, че така си играе с  живота си. Не е необходимо да му се повтаря постоянно и тук в този форум, достатъчно е, че приятелката му го прави.

Katzenkind го предупреждава, да проведе стриктно едно такова лечение, ако може би е необходимо да взема лекарства за намаляване на кръвното налягане, само като пример. Също и Nada взема думата, и естествено е на мнение, че това съвсем не става. Междувременно ние се включваме в минутен ритъм, MRtin контрира веднага, цари трескава дейност, и така аз не знам, как започна това нещо с Lebensfreund7, просто атаката на постинги беше много голяма. Всеки случай Lebensfreund7 за мен беше един много непознат в пространството, във всеки случай конкурент за MRtin, защото неговите симптоми изглежда се допълват със симптомите на MRtin, обаче за разлика от него той много добре се справял с това, тъй като се придържал точно към указанията. Той иска да пледира тук за промяна на курса в дискусията, защото Lebensfreund7 е мислил винаги, че е сърдечно болен, и че дебатите в този форум са го довели на съвсем погрешна следа. Обаче изявленията на Lebensfreund7 вече са прекъснати от изказването на Katzenkind, че това може да е предизвикано също и от хипервентилация. Тя многократно се опитва да привлече внимание с това, докато Nada накрая категорично отрича. „Благодаря, Nada!“ Тя изпраща постинг: „Кой може да свръхвентилира в тези времена, като е обявено, че трябва  да се пести кислород.“

При някойси честотата на пулса се ускорява, той също се е питал вече за това, и Lowlita, която междувременно многократно е предупреждавана заради нейния цинизъм, коментира: „При някой си от нас обаче честотата на пулса винаги се увеличава.“ MRtin отдавна вече не отговаря, това обаче не ни прави впечатление, вероятно ние сме го загубили някъде „по пътя”, и някак си също и паниката се загуби, че може съвсем да го няма, че може би повече няма да го има. Почти е изненадващо, когато след година той пак се обажда и съобщава, че се е излекувал. Сърцебиенето е изчезнало, да, наистина е изчезнало. Неговата сестра му дала рецепта, която той препоръчва на всички ни. Една рецепта на Хилдегард фон Бинген[1], да! Тогава той също първо се изсмял на това, също така го приел за езотерични глупости, както ние правим сега, ОБАЧЕ ТЯ ДЕЙСТВА!

Ние не сме сигурни, дали този, който иска думата наистина е той, или Admin, администраторът си позволява някаква шега, за да приключи най-накрая тази дискусионна тема – може би той също се е превърнал в някой друг, той e изкристализирал от своето старо Аз в един нов човек, който е основал алтернативна търговия с билки, или е възродил инициатива за дървесни култури, както правят много хора сега. Което нас, Nada, Blumine, Katzenkind, Ronja13, и Ample4, която е нова тук, въобще не ни интересува. Думите на MRtins действат във всички случаи като заключително изречение, най-после дискусионната тема е затворена, пътят е изминат до край, пациентът е оправдан и може да се понесе обратно в неговия живот между ябълкови дървета, магданозеното вино на Хилдегард фон Бинген и почивни дни в северно-хесенските рицарски замъци, които са животоспасяващи. Ние междувременно се срещаме отново всички при Lowlita, която има нещо като дупка в сърцето.

Превод: Румяна Станкова


[1] монахиня от Средновековието, написала книгата „Наука за лечението” – бел. прев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here