Директорката на ЮНЕСКО на посещение на кубински образователни институции

0

Във вторник Ирина Бокова, Генерален Директор на Организацията на Обединените Нации по Образованието, Науката и Културата /ЮНЕСКО/,  посети Университета по Изкуствата (ISA) и Студентския град „Либертад”, като част от първата си официална визита в Куба.

По време на срещата в Университета по изкуствата /ISA/, Бокова благодари за приноса на Куба в ЮНЕСКО и изтъкна, че тя е много важна държава за организацията.

Дипломатката, придружена от Министъра на културата Рафаел Бернал и ректора на университета/ISA/ Роландо Гонсалес Патрисио, се запозна с учебната програма и специалностите по различните изкуства, които се изучават в центъра.

При посещението си на Музея на грамотността в студентския град „Либертад” заедно с Министъра на образованието Ена Елса Веласкес, Генералният директор на ЮНЕСКО похвали кубинската кампания за изкореняване на неграмотността още от 1961 г., като каза: „това е важен пример за човешкото достойнство на всички мъже и жени”.

Бокова припомни, че в света все още има 800 милиона души, които не могат да четат и пишат и заяви, че докато това явление продължава, не може да има нито устойчив мир, нито устойчиво развитие.

Също така похвали  кубинския метод за ограмотяване „Да, аз мога”, приложен в 28 държави, който през 2006 г. получи Наградата за грамотност” Крал Седжонг” на ЮНЕСКО.

Алиана Ниевес Кесада

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here