Наградата за кино на ЕП LUX 2012, 28-30.11.2012

0

LUX 2012: Наградата за кино на Европейския парламент е представена за втора поредна година, в партньорство с Международния София Филм Фест и Италианския културен институт в София. Прожекциите на трите филма финалисти ще се състоят за първи път в България от 28 до 30 ноември в Дома на киното. На 28 ноември в 18.00 ч. панорамата ще бъде открита официално от Мира Сталева – заместник-директор на София Филм Фест, Виолета Станичич – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, и Анна Амендоладжине – директор на Италианския културен институт в София.

Победител в тазгодишното издание е италианския филм „Io sono Li” („Шун Ли и поетът”) на режисьора Андреа Сегре, който ще  бъде прожектиран на 28 ноември от 18.00 ч. Лентата е копродукцията на Италия и Франция от 2011г. и представлява игралния дебют на документалиста Андреа Сегре. В него се разказва историята на млада китайка, която работи в шивашки цех в предградие на Рим, но е изпратена в Киоджа, близо до Венеция. В кафенето, в което е сервитьорка, се запознава с емигрант от бивша Югославия на име Бепи по прякор „поетът“. Режисьорът разглежда със сдържаност и деликатност въпроса за сближаването на хора от различни култури, което нито италианската, нито китайската общност одобряват.

Вторият филм финалист, „Tabu” на режисьора Мигел Гомес, копродукция Португалия, Германия, Франция, Бразилия, ще бъде прожектиран на 29 ноември от 17.30 ч., а третият –  „Just The Wind” („Само вятърът”) на Бенедек Флийгауф, копродукция Унгария, Германия, Франция – на 30 ноември от 18.00ч. Веднага след края на последния филм, каним всички киномани на публична дискусия, посветена на наградата ЛУКС и европейското кино, с участието на журналисти и филмови експерти.

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам, Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат в ЕС, така и разпространението на европейски копродукции.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви: „Тази награда допринася за преодоляването на езиковите и географски бариери, давайки възможност на много хора да гледат тези филми и, дискутирайки ги, да се включат в едно общоевропейско културно пространство.“ По време на официалната церемония в Страсбург на 21 ноември, Андреа Сегре благодари на организаторите и на Европейския парламент за наградата, „тъй като тя е изключително важна за разпространението на независимото кино, което обсъжда проблемите и напреженията в обществата ни в Европа.“

Прожекции на трите филма са по едно и също време на годината на 23 езика в 27 държави членки на ЕС. Целта е разнообразието и богатството на европейското кино да бъде споделено с възможно най-много европейци, а темите, разглеждани във филмите, да се обсъждат на живо – на място и онлайн.

За допълнителна информация относно наградата LUX, можете да посетите официалния сайт: www.luxprize.eu

Италиански културен институт в София

ул. Ал. Жендов, 1 ап. 10

тел: 02/817 04 80, факс: 02/817 04 90

e-mail: iicsofia@esteri.it

www.iicsofia.esteri.it

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here