ПЕЙЗАЖ НА СВЕТЛИНАТА В СИНЬО И ЗЕЛЕНО

0

Дания е място за ценители, любители и фенове на красивата и уникална природа, спокойствието, архитектурата, дизайна, изкуствата, качествените храни и напитки. Това място е известно още и като „земя на светлината”. Гледайки картата, островът ще ви заприлича на клюн на птица или на носа на „Конкорд”.

Датчаните са топли и усмихнати хора, гостоприемни и отзивчиви, работливи и дисциплинирани, уравновесени и любезни, толерантни и търпеливи. Всеки живее без да пречи на другия и да нарушава личното му пространство, независимо какъв социален или обществен статус заема.

Тази година лятото бе доста дъждовно за жалост на местните и туристите основно от Норвегия, Швеция, Германия, Холандия и Великобритания. В началото на юни по ранобудните забелязаха и снега по улиците. Все пак лято имаше, макар и кратко, но с приятни температури.

От Йоринг към крайбрежните морски курорти на общината Льонструп и Льокен на запад и пристанищното градче Хиртшалс на север се стига за 15-20 мин. с автобус или кола. Може и с колело – едно от основните средства за придвижване в цяла Дания, включително и за инвалиди (миникросерите са много използвани).

„Nørregade” е най-старата (и една от най-красивите) улица в града. Сред забележителностите и са трите средновековни църкви – Св. Ханс, Св. Олай и Св. Катарина. Там са: градският театър и хотел „Cafeen” с хубавите цветя, които се сменят всяка седмица, музикалният магазин, специализираният магазин за риба и рибни продукти, за вино, за билки и здравословни храни, както и част от многобройните скулптори (над 100) в Йоринг – напр. водната, фонтанът с детето, гущерът с яйцето и др. Малки и по-големи пресечки отвеждат до Историческия музей и Къщата на занаятите, Музея на изкуствата, паркове и градинки.

Покрай изкачащата под паважа вода на „Stokbrogade” и многобройните и магазинчета попадате на централната „Østergade”, където между 9.30 и 17 ч. в делнични и 10 – 14 ч. в почивни дни се усеща динамиката на града, както и хармонията на традициите със съвременните технологии. Тук са магазините, банките, повечето ресторанти, кафенета, аптеките, книжарницата, търговският център „Метропол” с библиотеката си, построена в типичния стил на скандинавския дизайн – свежи  и ярки цветове, простота, функционалност, достъпност, пространственост.

Откриването прави пръстеновидният фонтан-скулптора в началото на улицата. Площадът около него често е средище на различни културно-обществени събития – базари, концерти, автошоу, състезания. На няколко крачки през безистена вляво попадаш в атмосферата на нордическата митология и площад“P.NørkjærsPld.” с впечатляващите каскадни пеещи фонтани, керамичните и гранитни фигури на боговете на северните народи и гигантския ясен „Игдрасил”, десетките пейки за отдих и кафенето. Понякога децата скачат във водата, но това не предизвиква ужас и паника у родителите – те просто са щастливи и весели.

Малко по-надолу по централната улица е„Мирабелл 33” –  арт кафе, където гостите могат да закупят ръчно изработени сувенири и облекла, както и графики и картини на местни художници.

Svanelund (или „Горичката на лебеда”) е едно от най-красивите и любими места за разходка, отдих и развлечение на местните жители и гости на града.И има защо – много зеленина, алеи и езеро с диви патета, лебеди, риби и „гостуващи” чайки. Съзнателно или не запознатите с творчеството на Ханс Кристиан Андерсен се усмихват загадъчно – дали пък те няма да се превърнат в красивите бели птици…

От 1984 г. немият бял лебед е национален символ на Кралство Дания. Всеки желаещ (или подготвен за това) може да им подаде парченце хляб или солетка – те не отказват! „Идеята за този оазис близо до реконструиращата се жп гара е на Йорген Нилсен от далечната 1878г” – споделя Петер Мортенсен от регионалния вестник „Венделбо постен”. Всяка сряда  46 хиляди жители получават в пощенските си кутии „нашия вестник” безплатно. Колегата ме насочва и към другите „зелени марки” на Йоринг – парковете „Christansgave” с огромните си и добре оформени и поддържани дървета и алеи, разделени поименно – „Змийската градина”, пролетната и бялата, на пеперудите.

Запазената марка на региона – напитката bjæsk, или ароматичният шнапс,  може да се опита почти навсякъде в Хиртшалс. Сред забележителностите на малкото пристанищно градче са морският фар, музеят на рибарите и музеят-бункер, който е единственият на територията на кралството напълно разкопан военен обект от Втората световна война. Атракция за деца и възрастни е и океанариума – уникално съоръжение с уникални обитатели, най-голямото в Северна Европа. Крайбрежната ивица целогодишно предоставя възможност на ценителите на природни явления да наблюдават залезите на слънцето, което тук е различно всеки път (поне така твърдят местните жители). В съчетание със синьо-зелената архитектура на околната среда, даже и през мрачните сезони, има „просвет”.

Дания е страна на вятърните мелници. Една от тях се намира в Льонструп, която е  реставрирана преди десетилетия и в момента е дом на местен художник. Градчето привлича много творци, които работят и разполагат творбите си целогодишно. Къщите за стъкло са  особена атракция. Една от тях е „Къщата на стъклото” където гостите наблюдават на живо процеса на създаване на изделията от А до Я, независимо дали са вази, чаши, сувенири и т.н. Керамика, скулптори от бронз и грант виждаме в „Дорте Фриис”, а все по главната улица „Странвейен” отиваме и в „Керамода”, която произвежда глинени изделия – от чайници, гърнета и сервизи до фонтани, инспирирани от пясъка, морето и дюните. Уникалният пейзаж представлява 13км канара с височини от 30 до 100м, а плажът под него е място за отдих, спорт и положителни емоции.

Жаклин Ячева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here