Международен конкурс за съвременна австрийска камерна музика у нас

0

На 14 ноември, т.г. от в Съюза на българските журналисти се проведе пресконференция по повод III Международен конкурс за съвременна австрийска инструментална камерна музика в София. Срещата откри Председателят на СБЖ, г-жа Снежана Тодорова, която изрази съжаление от факта, че когато става дума за култура, много малко от журналистите се отзовават.

Организаторите на конкурса запознаха присъстващите журналисти с  естеството и целите на конкурса. Към един културен диалог се стремят най-вече Н.Пр. г-н Герхард Райверг, посланик на република Австрия у нас, и зам.-ръководителят на посолството г-н Волвган Кучера.

Арт-директорката на конкурса г-жа Дарина Малеева обяви, че през трите ноемврийски дни от 20-и до 22-и, включително, в залата на НМА „Панчо Владигеров” в два етапа на конкурса ще премерят сили 36 участници от България, Румъния,

Австрия, Турция, Бразилия… , като наградният фонд е определен на 5000 лв. Ще прозвучат както произведения от XVIII и  XIX век, така и по-малко известни камерни творби от композитори, родени през XX век. Това е и една от целите на конкурса, а именно да се обогати репертоарът на ансамблите – дуа, триа, квартети и духови квинтети.

Събитието се финансира от Австрийското посолство, което гарантира и тази година успеха на конкурса, не без усилията на участниците, авторитетното жури и артистичния директор г-жа Дарина Малеева.

Станислава Пекова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here