Връчване на Наградата за положителен образ на жените в рекламата и маркетинга

0

В търсене на вдъхновяващи женски образи извън стереотипите, които налагат билбордовете и телевизионните реклами, в България за първи път ще се връчат награди за положителен образ на жените в рекламата и маркетинга. Българският евродепутат д-р Антония Първанова (АЛДЕ, НДСВ) ще обяви победителите на 19 октомври (петък) в 11 часа в книжен център “Гринуич” (София, бул. „Витоша“ 37).

Всяка жена носи в чантата си омекотител. Единствената тема за разговор между група приятелки е на какво мирише прахът им за пране. Сънищата на всяка домакиня са пълни със супи и полуфабрикати. А майките получават официално признание единствено, ако отскочат за секунди до магазина за шоколад. Девойките пък мечтаят да се разхождат по бельо под ръка с господин, облечени само в капка парфюм, благодарни, че не им се налага повече да работят. Такива са светът и обитаващите го хора днес, ако се вярва на някои от рекламите и маркетинг посланията около нас.

Именно поради това, в търсене на положителен женски образ отвъд тези стереотипи, Информационното бюро на Европейския парламент в България организира конкурс за положителен образ на жените в рекламата и маркетинга. Журито за наградата, в което участваха евродепутатите Мария Габриел (ЕНП, ГЕРБ) и д-р Антония Първанова (АЛДЕ, НДСВ), както и 8 представители на  браншови и неправителствени организации в областта на медиите и рекламата, експерти и журналисти, избра най-добрите реклами и медийни продукти сред подадените кандидатури. Отличията ще бъдат връчени в три категории – рекламна кампания, социална кампания и телевизионен продукт.

Организаторите на конкурса ще дадат специална пресконференция на 19 октомври, петък, в 10 часа в Книжен център “Гринуич”.

По време на церемонията ще бъде показана изложбата на плакати “Европейски образи” на Божидар Икономов.

 

За наградата

Наградата се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с европейските депутати Мария Габриел и д-р Антония Първанова, членове на Комисията за правата на жените и равенството между половете на ЕП. Наградата е под патронажа и на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия.

Конкурсът се организира в изпълнение на резолюция на Европейския парламент, гласувана на 3 септември 2008 г., относно влиянието на маркетинга и рекламата върху равенството между жените и мъжете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here