Съвременното изкуство на италианските територии: „Поглед в бъдещето”, 16-30.10.2012, галерия „Райко Алексиев”

0

МЕЖДУНАРОДЕН ИЗЛОЖБЕН ПРОЕКТ

НА СП. „ИТАЛИЯ АРТЕ” И ГАЛЕРИЯ „ФОЛКО”

В СЪТРУДНИЧЕСТВОТО И ПОД ПАТРОНАЖА НА ИТАЛИАНСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В СОФИЯ

Месечното списание „Италия Арте” и Галерия „Фолко” Торино представят своя художествен проект в рамките на културния обмен между Италия и България. Неговата първа среща ще се състои в София от 16 до 30 октомври 2012 г. в изложбената зала на СБХ – галерия „Райко Алексиев” с изложбата „Съвременното изкуство на италианските територии: поглед в бъдещето”. Събитието е организиран от „Италия Арте” на Гуидо Фолко всъс сътрудничеството и под патронажа на Италианския културен институт в София под ръководството на г-жа Анна Амендоладжине.

ИДЕЯ НА ИЗЛОЖБАТА. В унисон с културните теми на годината, посветени на Италия като територия и страна на бъдещето, месечното списание „Италия Арте” и Галерия „Фолко”, в сътрудничество и под патронажа на Италианския културен институт в София, представят художествения проект с участието на много от най-добрите представители на съвременното италианско изкуство, както и преглед на творбите на творци от основните художествени течения на ХХ век. Проектът предвижда друг такъв художествен паралел, който ще се проведе в Италия в близките месеци с цел задълбочаване на връзките между двете страни и споделяне на опита на някои от най-видните български и италиански творци. Изложбата се вписва в контекста на събитията в София по повод ХІІ издание на седмицата на италианския език в света (15-21 октомври 2012) и участва в инициативата „София – кандидат за Европейска столица на културата 2019”. 
 
ПРЕГЛЕД НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО: ТРАДИЦИЯ И НОВАТОРСТВО. Съвременни творци от всички италиански области ще направят интересен и вълнуващ преглед на художествената култура в различните части на Италия, характерно за която открай време са исторически оформилите се традиции, изкуства, занаяти, типични за една хетерогенна култура, насочена както към новостите, така и към запазването на миналото. Сред съвременните автори, преподаватели и професионалисти на  световно ниво, би трябвало да посочим: Джузепе Ла Бруна – завеждащ Катедра “Скулптура” в Художествената Академия във Венеция, Джузепе Чича – завеждащ Катедра “Изобразително изкуство” в Художествената Академия във Флоренция, Мария Аузилиатриче Латерца, участвала в учебни и художествени проекти за Музея на съвременното изкуство в Риволи, Уго Несполо – изтъкнат представител от Торино, участник в международни проекти за валоризация на изкуството и на „Made in Italy”, Роберто Талая, представител на една от основните компании в областта на приложното изкуство в дизайна – „doBEdo Italian Innovation” от Торино, Енрико Маняни, ядрен физик и бивш изследовател в Университета в Карлсруе, понастоящем художник на символите и митовете, Габриеле Макуиняс – скулптор и професионалист, работещ в областта на развитието на изкуствата и туризма в областта Вал Д’Аоста, Лиляна Барберис – преподавател и художник със сюрреалистичен оттенък, Елена Риторто – изящна музикантка и художничка, Роберто Бергонцо – архитект и художник, Бруно Малатеста – изследовател-ориенталист, свързващ древни езици с живописта, както и много други представители на различни стилове и език, на съвременните търсения в изразните средства: Джан Паоло Басо, Мадалена Боеро, Габриела Костаке, Ренцо Курво, Фабио Д’Антони, Енца Де Паолис, Рикардо Ди Лило, Дженаро Еска, Роберто Джако, Джулия Ферера, Джани Джанасо, Джована Магадино, Габриеле Макуиняс, Мануела Муернер Мариони, Джованино Монтанари, Николò Паоли, Джани Равера, Пиетро Роси, Силвия Скандариато, Маурицио Тойя, Флавия Валарин. Към тях ще трябва да прибавим грижливо подбраните творби на съвременни италиански автори, работещи в чужбина, в близки контакти с Италия в областта на културата, историята и традициите: произведенията на италиано-аржентинската скулпторка Адриана Изабел Акуисто, картините на Елеонора Гриджоти, от години работеща в Рим и Кьолн, Тоска Донато – прочута фотографка в Холивуд, работеща в Торино и Лос Анджелис. Ще бъдат изложени творби от областта на живописта, скулптурата, фотографията, видео изкуството, инсталации, резба, керамика, дизайн и други дисциплини, свидетелстващи за красотата и стила на Италия и нейните продукти по света, както и за търсенето и експериментирането, характерни за визия, насочена към бъдещето на изкуството и към италианската експресивност в световен мащаб.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА ИЗКУСТВОТО. Изложбата ще направи и исторически преглед чрез произведенията, характерни за епохата и теченията на ХХ век. Ще бъдат показани творбите на нейни представители, измежду които творба на Роберто Крипа (типичен пример за това са неговите колажи от дървесна кора от 1963 г.), „Килим Природа” (корито на пресъхнал поток) от Пиеро Джиларди от 70-те год., смесената техника на Джорджо Грифа – един от най големите представители на Арте Повера от Торино, изящната историческа картина на Емилия Сканавино – „Планина” от 1980 г., творби на Ернесто Трекани, основател на “Групо Коренте”, Енио Морлатти, Енрико Паулучи от “Шестимата от Торино”, реалистът Ренато Гутузо, Вирджилио Гуиди, Орфео Тамбури и Марио Скифано.

ИТАЛИАНСКА КУЛТУРА, ВИНО И ГАСТРОНОМИЯ. В края на изложбата ще се бъде предложен студен бюфет с типични продукти от различни италиански региони – от редки вина до красиви занаятчийски произведения от Италия.

ВРЕМЕ И МЯСТО НА ИЗЛОЖБАТА. Изложбата ще бъде открита на 16 октомври, вторник, в 18.30 ч. в галерия „Райко Алексиев” на СБХ в София и ще продължи до 30 октомври 2012 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here