Британската столица ще посрещне второто издание на Лондонския фестивал на българската култура

0

Организирано съвместно с посолството на Република България и Българския културен институт в Лондон

[quote]Над 20 събития – концерти, изложби и театрални представления ще могат да бъдат видяни по време на фестивалните дни от 1 до 30 ноември в централен Лондон[/quote]

От 1 до 30 ноември ще продължи второто издание на Лондонския фестивал на българската култура. В рамките на 30 дни българската общност в британската столица, както и всички почитатели на националната ни култура ще станат свидетели на над 20 прояви – 11 симфонични и камерни концерта, участие на 4 певчески хора, 4 джаз и фолклорни концерта, 2 изложби, 3 кинопрожекции и 3 театрални представления.

„Амбицията ни е да надградим успеха, който първото издание постигна през 2010 година!”, казва цигуларят Иво Станков, инициатор и организатор на фестивала от Classical Concert Productions. „През 2010 година организирахме 5 концерта, от които 3 бяха с напълно разпродадени билети, а представленията и събитията от нашата програма бяха видяни от над 3000 зрители. Британски медии от ранга на The Guardian и The Telegraph, както и BBC Music Magazine отразиха проявите. От българска страна фестивалът намери отражение в Българското национално радио, Българската национална телевизия и много български ежедневници.”

През 2012 година концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон. На джаз концертите ще партнират Лондонски джаз фестивал и Радио 3 на BBC.  Програмата включва гостуване на Варненската филхармония и Биг бенда на Българското национално радио. Сред известните имена от световната класическа сцена очакваме музиканти като Борис Блох (пиано) и Чилингирян квартет.

Предвидили сме 10 премиери, като специален акцент се поставя на българските композитори. Лондонската публика ще се срещне с творчеството на най-утвърдените ни класици като П. Владигеров, Д. Ненов, В. Казанджиев, М. Големинов – техни произведения ще се изпълняват за първи път във Великобритания. Световни премиери ще имат произведения на Георги Арнаудов и Мартин Георгиев. Предстои и лондонска премиера на произведението „Морени” написано от Добринка Табакова, специално за бившия посланик на Великобритания в България Джереми Хил – едно напомняне за времето прекарано от него в България.

Концертни зали, които ще домакинстват на фестивала са Cadogan Hall, St. John’s Smith Square, King’s Place, the Clapham Grand, James’s Piccadilly с общ капацитет от около 7000 места.

Български културен институт Лондон се включва в Лондонския фестивал на българската култура с изключително богата и интересна програма. Гостите ще имат удоволствието да видят документалният филм “Господин Гладстон и българите”, спечелилият престижната награда “Златна роза” за 2011 т. филм “Номер едно”, и филмът “Операция “Шменти капели” с гости – добре познатите Влади Въргала и Иван Митов.

Три театрални постановки включват участия на театър София с уникалните спектакли “Гъдулката гори” и “Когато рокът беше млад”, и гостуване на “Театър 199” с култовия спектакъл “Приятнострашно”.

Също така ще прозвучат църковнославянски песнопения на хор “Свети Седмочисленици”, джаз изпълнения на финалистката на конкурса ‚Поп Айдъл‘ Александра Жекова и бенд, а в гала вечер на  българската музика, поезия, кухня и вино ще вземат участие култувите изпълнители Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели, както и ансамбъл “Танец” и ансамбъл “Перуника”.

Ще бъде представена и изложба на един от най-оригиналните съвременни български хужожници – Димитър Войнов-cин, една експозиция – откровение за красотата и изящността.

Посетителите на фестивалните събития ще получат и шанс да се насладят на българската кухня чрез уникалното ‚фестивално‘ меню комбиниращо съвременни кулинарни тенденции с традиционните наши рецепти, подготвено специално за този случай от Георги Янев – главен готвач в един от най-нашумелите напоследък ресторанти в английската столица.

Тази година специална покана за концертите в рамките на фестивала е отправена към децата от българските училища в Лондон и техните родители, които ще получат безплатни билети за концертите на фестивала.

Общо очакваните посетители за целия фестивал надхвърлят 10 000 души, а чрез планирана рекламна кампания в лондонското метро организаторите се надяват информация за фестивала да достигне до над 1 000 000 лондончани.

Фестивалът се провежда в партньорство с Посолството на Република България във Великобритания, Българския културен институт в Лондон и Министерството на културата, Община Варна, и Лондонски джаз фестивал съвместно с BBC Радио 3.

Повече информация за фестивала можете да намерите в приложените презентации, както и на www.lfbc.eu или на страницата на организаторите – www.classicalconcertsproductions.com.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here