СГХГ подготви книжка за оцветяване за своите най-млади посетители

0

В годината, в която Софийска градска художествена галерия отбелязва своя 60-годишен юбилей екипът на галерията е подготвил и множество прояви, с които да зарадва и своите най-малки посетители – децата.

Съвместно с издателска къща „Анубис“ и „Булвест 2000“ СГХГ издаде детската книжка за оцветяване „Моята малка галерия. Жанровете в изобразителното изкуство“. В нея децата заедно със своите родители имат възможността през удоволствието от рисуването да се запознаят с най-важните жанрове в изящното изкуство – портрет, натюрморт, пейзаж и фигурална композиция, и да видят творбите на известни български художници, които са показани в настоящата експозиция в галерията – „Възможната история. Българското изкуство през колекцията на Софийска градска художествена галерия“.

В изданието е поместен кратък текст с образователен характер, от който децата могат да научат както за многообразието от видове портрети и пейзажи, така и какво е натюрмортът и фигуралната композиция, кой от тези жанрове е най-древен и кой е най-популярен. Така младите художници, когато посягат към материалите за оцветяване вече ще могат и сами да определят жанра на картината, която оцветяват.

В книжката са поместени 9 картини за оцветяване, които са показани с оригиналните им цветове от вътрешната страна на кориците. Докато оцветяват рисунките, децата могат да се опитат да наподобят цветовете, които художниците са използвали, или да използват багрите, които сами те предпочитат. Последната страница в книжката е оставена празна, за да могат малките художници да нарисуват своята картина в любимия си жанр.

Екипът на СГХГ отдавана има отношение към своите най-млади посетители. Отварянето на пространството на галерията за провеждане на детски театрални спектакли, за организирането на своеобразни работилници за изкуство са дългогодишна политика на институцията. Книжката за оцветяване „Моята малка галерия. Жанровете в изобразителното изкуство“ е нашето ново образователно пособие за децата.

Изданието може да бъде открито както във книжарницата на галерията, така и в книжарниците в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here