„Нова религия” на Деймиън Хърст в София

0

За първи път у нас ще бъде показана мащабната изложба „Нова религия” на Деймиън Хърст, която ще гостува от 18 октомври до 2 декември в Националната художествена галерия, в партньорство с Британски съвет, Галерията за модерно изкуство и Галерия Paul Stolper Лондон.

“Нова религия” (New Religion) предлага на публиката възможността да се докосне до работата на един художник, чиито творби продължават да провокират страстни реакции. Изложбата е курирана от Артемис Потамяну и засяга теми, които присъстват в цялата творческа практика на Деймиън Хърст, като същевременно ни въвежда в неговия начин на работа.

Едновременното представяне на скулптури, конструкции и картини придава завършеност на инсталацията, която внушава алюзията за църковна капела: кръст, украсен с хапчета, които също като скъпоценните камъни изтъкват стойността си за човешкия живот и просперитет; сребърно сърце, прободено от бръсначи и игли, и увито в бодлива тел; детски череп, който подобно на “Черепът под кожата” загатва за по-късната творба на Хърст “За Божията любов”; и гигантско хапче в мрамор, символизиращо светото причастие. Всички те съставят отворен списък с въпроси, поставени от художника по темата за науката и ролята й на “нова религия”.

Експозицията, или част от нея, е била излагана в музея “Виктория и Албърт” в Лондон, Палацо Песаро във Венеция и музея “Рогаланд” в Ставангер, Норвегия.

Още от “Хиляди години” (A Thousand Years) през 1990г. (витрина, съдържаща отрязаната глава на крава, ларви и мухи) и монументалната “Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия” (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) през 1991г. (витрина с акула, потопена във формалдехид – емблематична творба за британското изкуство по това време) достигайки до “За Божията любов” (For The Love of God – човешки череп, покрит с диаманти), Хърст разглежда основни житейски теми в творбите си: смъртта, уязвимостта на съществуването и смисъла на живота; главните действащи лица в спектакъл, доказано провокативен и шокиращ.

[quote]Повече информация за съдържанието на изложбата ще бъде обявена на пресконференция в НХГ на 17 октомври, когато ще бъде официалното откриване.[/quote]

 Другата изненада за почитателите на Деймиън Хърст в България е, че ще могат да видят не само изложбата в Националната художествена галерия, но и паралелна експозиция в Галерията за модерно изкуство. Преди две години именно арт салонът на Оборище 10 показа първата самостоятелна изложба на най-търсения и проспериращ съвременен артист.

От 18 октомври в Галерията за модерно изкуство ще може да бъде видяна специална лимитирана колекция от творби на Деймиън Хърст. Всички експонати от паралелната изложба ще бъдат предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here