Българските вина са напитка за столетници

0

Министър Мирослав Найденов откри гроздоберната кампания в масивите на винарска изба Хърсово и отряза първата чепка грозде под вещото наставничество на 90 годишният дядо Илия Йовчев от село Хърсово. През тази година реколтата е оскъдна,но гроздето е с много висока захарност.

Дядо Илия е доказателство за чудодейното влияние ,което чаша вино дневно съчетано с движението на открито и балансираният хранителен режим  може да окаже върху човешкият организъм. Дядо Илия е с изправена стойка стойка, без излишни килограми, абсолютно нормални стойности на кръвното налягане, не пие никакви лекарства. Единственият му здравословен проблем е намаленият слух.

На 90 години той спазва спартански режим, като всеки ден в 6 часа сутринта е на нивата. Сам отглежда два декара лозя и зеленчукова градина. Ядосва се когато вали и трябва да си остане в къщи. Прибира се в 10 часа и тогава си почива. Не обича месо и никога не прекалява с храната. Но никога не пропуска да сложи на трапезата си чаша вино. Сред любимите му храни са козето мляко и чая.

Чаша червено вино дневно помага не само да се предпазим от сърдечно съдови заболявания, остеопороза, рак на гърдата, но и да бъдем в добра физическа форма. Протективният ефект на виното според специалистите се дължи на съставката ресвеатрол. Предполага се ,че не само ресвеатрола, но и специфични съставки отделяни от дъбовите бъчви в които се съхранява виното имат отношение срещу риска от много заболявания. Виното удължава живота, подобрява работата на сърцето, стяга мускулите, повишава минералната плътност на костите, намалява стреса и поддържа добрия тонус.

Статистическите данни за първите шест месеца на тази година показват, че потреблението на вино е нараснало значително.

Очаква се през тази година българите да изконсумират по 7 литра вино, което е с литър повече от миналата година.

Замяната на високоградусовите напитки с гроздов елексир, ще донесе огромни ползи за здравето на населението, ако тази тенденция се запази и през следващите години.

 

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here