“Ателие 313” – нов сезон в експерименталния театър

0

Летния сезон приключва и столицата бавно започва да се пълни. След слънцето и морето, повечето хора се завръщат към рутинното си ежедневие. Ние от списание “Черно и Бяло” знаем колко скучни и демотивиращи могат да бъдат дългите есенни работни дни, затова запретнахме ръкави и отворихме дебелите тефтери в търсене на новости в културния живот на столицата. Идеята ни е да Ви поднесен малко пъстрота и цветност след края на работния ден. Театрите отварят врати с нова програма и първият, който Ви представяме е театър “Ателие 313”. Той е създаден през 1989 година от актьора Рашко Младенов като студийна формация,  експериментираща с изразните възможности и синтеза на различните музикално-сценични изкуства – танцов и музикален театър, пантомима,  опера. През 1992 година за директор на театъра е поканен известния куклен режисьор Петър Пашов. През 2008г. в театъра започват работа абсолвенти от НАТФИЗ. Те осъществяват своите проекти в “Ателие 313” и са неговото ново лице. “Магьосникът от Оз”  е дебютния спектакъл на младата трупа. Представлението е номинирано за наградата за куклено изкуство на Съюза на артистите в България “Икар” през 2010. Същата година печели колективна актьорска награда от 43ти международен куклен фестивал “ПИФ”, Загреб, Хърватска. Следват спектаклите – “Вещицата и шарената като дъга котка” – 2009г. ; “Малката баба Яга” – 2009г.; “Разкази от бъчвата” – 2010г.; “Лебедово езеро” – 2010г., “Никутин” – 2011г., Деволюция” 2011г., “Машината Ян Бибиян” – 2012г.

Екипът на списание “Черно и Бяло” Ви представя програмата през септември на театър „Ателие 313” за новия сезон.

[tabs titles=”ДЕВОЛЮЦИЯ, ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО, ВЕЩИЦАТА И ШАРЕНАТА КАТО ДЪГА КОТКА, ХРАБРИЯТ ШИВАЧ”] [tab]

21.09, петък, 17:30ч

Експериментален куклен спектакъл за възрастни

Представлението е част от фестивала за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2012

Идея и режисура: Петър Пашов младши

Участват: Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева, Димитър Тодоров

Отломъци от разум летят в бурята на хаоса и се слепват в идиотска имитация. Събужда се приматът – перфектният клоун с особен афинитет към абсурда. Той е благодатна кукла, склерозирала, смешна, с амнезия и малък кръг на внимание. Човекът се превръща в клоун, клоунът – в примат, приматът – в чувал, чувалът – в боклук… Деволюция.

[/tab] [tab]

22.09, събота, 12ч

по немска народна приказка и балета на П. И. Чайковски

Представлението е част от фестивала за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2012

Режисьор: Владислава Джамбазова

Сценограф: Димитър Димитров

Участват: Полина Христова, Юлия Коларова, Тодор Нисторов, Димитър Стефанов

“Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака… За белия и черния лебед – Одета и Одилия, различни като деня и нощта… За чудесата, които се случват само, ако обичаш истински. Някъде там сред гъстата гора от проблеми, населена с лоши магьосници, сърцето среща сърце и светът става музика.

[/tab] [tab]

23.09, неделя, 11ч

по Тери Джоунс

Режисьор: Владислава Джамбазова

Сценографи: Димитър Димитров и Петя Димитрова

Композитор: Владимир Джамбазов

Участват: Полина Христова, Георги Тенев и Димитър Стефанов

Това е една вълшебна приказка за порастването. За прекрачването от щастливо – безотговорния свят на детството в изпълнения с правила и ограничения свят на възрастните – свят, в който всеки трябва сам да взема решения, да носи отговорност, сам да преодолява страховете си…

[/tab] [tab]

29.09, събота, 11ч

по Братя Грим

Драматизация и постановка: Рубен Гарабедян

Сценография и кукли: Елена Цонкова

Музика: Димитър Вълчев и Петко Манчев

Моноспектакъл на Георги Спасов

Това е историята на бедния шивач, който един ден получава от съседката си буркан мармалад. Тъкмо да си похапне, върху мармалада кацат рояк мухи. Шивачът убива “седем с един удар”, решава, че това е голямо юначество и тръгва по широкия свят да си опита късмета…

[/tab] [tab]

30.09, неделя, 11ч

„ГРОЗНОТО ПАТЕНЦЕ”

по Ханс Кристиян Андерсен

Сценарий и адаптация: Здрава Каменова

Анимация и сценография: Милена Салиери и Мартин Коларов

Музика: Ненчо Балабанов

Художествен консултант: Здрава Каменова

Моноспектакъл на Юлия Коларова

Внимание! Внимание! Внимание! Невиждано до сега! Кукли и анимирани герои си подават ръка в помощ на едно непохватно ангелче с крила, което се опитва да преобърне тежка патешка съдба.

[/tab] [/tabs]

 

Ако искате да узнаете повече за “Ателие 313” може да го направите на техния сайт или да отделите малко време за разходка до театъра и няколко разпускащи часа в салона им, разпускащи с някоя от техните постановки.

София, кв. „Красна поляна”, ул. „В. Д. Стоянов”, до бл. 7

тел. 02 483 20 09 atelie313@abv.bg   http://www.atelie313.com/new-main.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here