MOST: Конкурс за българско съвременно изкуство

0

Началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST беше обявено на 10 ноември 2011г в пресклуб БТА. Инициативата е на Галерията за модерно изкуство в София  в партньорство с VIVACOM ART HALL. Стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции и международно признати ментори.

Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Сред оценените от  международно жури кандидати, Галерията за модерно изкуство избира финалистите, на които ще бъде предложен професионален арт маркетинг за правилното им позициониране на българския и световния арт пазар.

 

За финалистите:

Умел живописец с почти Бейкъновски замах, Антоанета Гълъбова преоткрива обектите от ежедневното пространство, онези изоставени, разрушени и забравени обекти, които по странен начин седят  като „съвременни, артистични, пространствени решения. Точно те намират нов облик, един ренесанс в живописта на Гълъбова. Антоанета в възпитаник на Националната художествена академия, където завършва специалност Живопис, продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и колеж Saint Martins по изкуство и дизайн в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София. През 2010 година е номинирана за престижната арт награда „Джон Мур“.

Калоян Илиев – Кокимото е търсач на нови истории, преразказани чрез различни артистични технологии. Умело съчетава нови технически способи с класически изобразителни методи. Уникален в своята творческа естетика, неговите сюжети са почерпени от политиката, религията, всекидневни преживявания и са пречупени през типичния за артиста закачлив поглед. Кокимото е от Варна. Завършил е Графика във  Великотърновския университет и специализира в Академия за изящни изкуства в Лодз, Полша.

Поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов  е заложена както в техниката, така и в сюжетите на артиста.  Вдъхновен от мистиката на живота, неговите творби носят животворна енергия и мекота на най-съкровените човешки образи. Творбите, с които участва в съвместната изложба на финалистите представят лентова фотография, отпечатана върху памучна хартия. Арслан е роден в Добрич, а образованието си получава във Варненски свободен университет  със специалност филмово и ТВ операторство.

 

Калия Калъчева получава художествено образование в Национална художествена академия София, специалност  Живопис.  Като повечето артисти и тя се съсредоточава върху собствените си преживявания и вълнения, но за разлика от много други автори, не се страхува да експериментира както със себе си, така и с творбите си….и да го покаже откровено и без задръжки. „Художникът се бори със себе си, с другите или срещу всички“, казва тя.

 

Проектите на Павлина Чакърова изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност като цяло. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Специфично за работата ѝ е умението да борави с чистия тон като възможност за постигане на директно визуално внушение у зрителя и своеобразен път към вътрешния свят на артиста.

Златин Орлов е  поливалентен артист, в чието творчество скулптурата заема стратегическо място. Докато в класическата скулптура формите се постигат чрез ритмично отнемане и наслагване на материята, при Златин скулптурният обект бива постигнат само чрез отнемане на материята. За естетическото въздействие важна роля играят цветовете и някои от основните правила на кинетиката. Скулптурите му, изпълнени от метал и флуоресцентна боя имат уникалното свойство да „трептят“ заедно със зрителя, неговия поглед и движение в пространството.

Изложбата на финалистите може да видите на “Оборище” 10 до 15 септември, а паралелна експозиция на още 19 артисти, получили най-висока оценка от авторитетното международно жури се открива в пространството за култура и изкуство на VIVACOM ART HALL, партньори на конкурса, до 9 септември 2012г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here