06th Dec2013

INTERNAL LABYRINTH, Марк Куин, МГМИ, 6.12.2013 – 20.01.2014г

by Черно и Бяло

СКУЛПТОРЪТ НА КЕЙТ МОС С ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Великобритания в България откри заедно с Деница Атанасова-Гергова първата самостоятелна изложба в София на един от най-влиятелните съвременни художници – британският артист Марк Куин. С тази знакова експозиция Галерията за модерно изкуство отбелязва  и четвъртата годишнина от своето откриване.

Изразяваме нашата подкрепа към това културно събитие в столицата като част от популяризирането на британската култура в България и се надяваме то да намери широк отзвук сред любителите на изкуство! Пожелаваме ви да запазите високото ниво, което постигнахте за тази „крехка възраст” и още дълги години на творчески успехи, за представянето на най-добрите образци от българското и световно изкуство
каза Г-н Холанд пред гостите на събитието.

Изложбите на Марк Куин винаги се превръщат в сензация. Наред с това, те намират място и в някои от водещите музеи и галерии по света като „Tate Modern” в Лондон, „Fondazione Prada” в Милано, музеят „Пеги Гугенхайм” във Венеция, галерия „Тадеуш Ропак”  в Швейцария, Института по океанография в Монако, „Multimedia Art Museum” в Москва, Фондация Джорджо Чини във Венеция (2013г) и други.

Творби на лондонския провокатор бяха показани за първи път в арт салона на Оборище 10 през 2010г. в съвместна изложба с най-ярките британски съвременни автори като Питър Блейк, Деймиън Хърст и Аниш Капур. Този път изкуството на Куин е обединено в самостоятелна изложба с произведения от студиото на артиста. Експозицията се осъществява с традиционната подкрепа на Alpha Bank, генерален спонсор на всички арт изяви в Галерията през годината.

Марк Куин добива световна известност със скулптурния си автопортрет  Self от 1991г, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. За кратко време попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice.

Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йогийска поза, 15 тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на  площад Трафалгар, както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.

Художествените си идеи Марк Куин претворява в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Работи с различни материали като мрамор, олово и злато, а често  експериментира и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций.

Изложбата, озаглавена Internal Labyrinth в Галерията, обединява творби от най-известните серии на артиста като “Siren” – посветена на Кейт Мос, серията Labyrinth”, изключително интересната Iris paintings”, както и част от серията „Moments of sunrise”.

Влизайки в Галерията, вниманието ви веднага ще бъде приковано от двете изключително детайлни сериграфии „Kate Moss on Gold” и „Kate Moss on Silver”, авторски интерпретации на скулптурата на Кейт Мос от 1996г. Те са израз на нейната неземна красота, като в същото време я представят в сложна и екстремна йогийска поза, отражение на изопачаването в глобалния медиен свят. Серията е в тираж 150, подписани и номерирани от артиста върху обратната страна. Всяка работа е завършена на ръка с полагането на сребърния или златен лист. Използвани са 12 цвята и гланц, за да се възпроизведе образа на британския топ модел.

По думите на Марк Куин: „Това не е портрет на човек, а портрет на изкривен от нашите желания образ”.

От началото на 2006г Марк Куин започва да прави множество проучвания на супермодела Кейт Мос. През април същата година, той представя скулптурата „Sphinx”, изобразяваща Мос в йогийска поза, с глезени и ръце увити зад ушите. Скулптурата прераства в изложба в нюйоркската галерия Mary Boone през 2007г, а днес е в колекцията на частния музей „Folketeateret” в Осло.

През 2008г артистът създава друга скулптура на Кейт Мос, направена от 18 каратово злато, а творбата е озаглавена „Siren”. Наречена по името на смъртоносна морска прелъстителка от гръцката митология, Сирена вцепенява зрителя с проницателния си поглед. Скулптурата в реален размер е считана за най-голямата златна статуя, правена някога от времето на египетските фараони. Тя намира своето достойно място в Британския музей, Лондон, редом до артефакти от Антична Гърция и Древен Египет.

Експозицията в Галерията показва и част от серията Iris Paintings, с творбата „Blue Planet” /2012/. Това е едно съблазнително и изкушаващо произведение с големи размери, представящо ириса на истински човек, заснет от самия Марк Куин с помощта на специални обективи. „Blue Planet” е сякаш изтичането на яркия вътрешен свят на тялото и сливането му с монохромния свят на кожата.

Марк Куин разглежда своите „Ирис” картини като „врати на възприятието”, сливайки тайните на живота и съществуването с красотата и цвета. Ирисът е една от малкото външни части на човешкото тяло, която е ярко оцветена. Това е и единственият вътрешен орган, който може да бъде видят отвън и който притежава ярки и пъстри цветове на вътрешността на тялото.

Серията Labyrinth” /2011/ изобразява големи пигментови отпечатъци на картините „Лабиринт” на Марк Куин, своеобразна абстрактна карта на човешката същност, която повдига множество въпроси относно модерния човек и неговата идентичност. Тези огромни отпечатъци от човешки палец в яйцевидна форма са представени в Галерията за модерно изкуство в монохромен и цветен вариант.

Moments of Sunrise, създадена през 2008г, представлява цветен офорт, водещ началото си от инсталацията „Garden”, представена в Милано през 2000г. Тя изобразява истинска градина от цветя, въплъщение на идеята за невъзможността на вечното съществуване. В инсталацията са включени над 1000 вида растения и цветя от целия свят в пика на своя разцвет. Заляти с 25 тона течен силиций, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, те са потенциално вечни. В своята застиналост те пресъздават магията и очарованието на вечната пролет.

Марк Куин: „Когато цветята замръзнат, се превръщат в чист образ на перфектно цвете…. трансформация между чист образ и чиста материя”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*