17th Apr2013

XXI Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” ще се проведе от 22 до 26 април 2013

by Черно и Бяло

XXI Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” ще се проведе от  22 до 26 април 2013 в Залата на Гигантските кристали на Националния музей Земята и хората в София.

Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, като по този начин те създават духовна атмосфера в България и чужбина, която способства култивирането на нравствени ценности и светоглед на устойчиво развитие. С тази си постоянна дейност участниците в конкурса с целия си творчески живот съдействат за духовното израстване на хората, съответстващо на целите на устойчивото развитие.

Тук талантът и творчеството имат благородната задача да съдействат за изграждането на  справедливо общество на устойчивото развитие. Всичко това го прави уникална изява в световен мащаб.

Конкурсът подпомага старта на млади музикални таланти за изява и България и чужбина, чрез концерти и турнета, осъществени със съдействие на членовете на журито.

С цел повишаване на артистичното майсторство и квалификация на младото поколение музиканти ежегодно се провеждат майсторски класове и лекции от членовете на журито на конкурса – изтъкнати артисти и педагози – професори от цял свят.

Осъществява се неформален контакт между музиканти от различни страни, поколения и школи. Осъществява се културен диалог. На конкурса се изпълняват музикални премиери за Бъл­гария на творби от световноизвестни музиканти. Участниците в конкурса от чужбина подготвят и изпълняват произведения на утвърдени и съвременни български автори. Те продължават музикалните си кариери като посланици на българското изкуство и култура по света.

В конкурса до сега са взели участие 2140 млади музиканти от 28 страни: България Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азърбейджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др.

Участниците в конкурса са разделени на три секции: солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен кон­цертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свър­зана с тематиката за Земята и Приро­дата.

Членове  на  журито  от 1993 година до сега са били  64 изтъкнати артисти – професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори и др.

Членове  на  журито на XXI конкурс ще бъдат: проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция;  проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея; проф. Лидия Ошавкова, флейта, България; проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония; Стефан Илиев, композиция, България; Фумие Фукуи, пиано, Япония; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България и проф. Жени Захариева, пиано, България, която е и Артистичен директор на конкурса.

Проведените досега двадесет поредни конкурса “Музиката и Земята” му донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика.

Идеите и целите на Конкурса, както и изявите на лауреатите му – млади инструменталисти и композитори – ежегодно намират отражение  в българските електронни медии. Конкурсът е отразяван и от  радиостанциите на САЩ Northeastern Broadcasting, USA, Radio Bar Harbor, Maine, USA, Япония, Германия, както и в пресата: списание “Шопен” и списание “За педагози” в Токио; в пресата на Щата Мейн.

Международният конкурс “Музиката и Земята” бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г.

Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата Зелените ангели.

Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство Henry Lemoine, Paris.

Лауреати на конкурса са имали турнета в: САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония.

През 1996 година се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival.

Ежегодно лауреатите на конкурса участват с рецитали в концертната серия „Български концертни вечери” в Ню Йорк (www.BCENY.org).

Патрон на конкурса е Министърът  на околната среда и водите на Република България. По традиция той връчва Голямата награда на конкурса – статуя на ангел, крепящ на крилете си нашата наранена планета –изразява основната идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата.

Съпътстващи изяви са:

Майсторски клас на членове на журито

Концерти: Концерт на и досегашни лауреатите на конкурс в периода 22 – 30 април 2013 г.

Конкурсът оценява таланта, а не толкова техническите умения на кандидатите. Той допринася за укрепване и разширяване на правата на децата в областта на музиката. В рамките на този конкурс с фестивален характер младото поколение научава много за музикалното изкуство от утвърдени музиканти. Тук то получава оценка и стимул за развитието на своите творчески идеи. Изявата му е старт за бъдеща музикална кариера. Много от лауреатите вече имат световни кариери в областта на професионалната музика.

Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората.

ХХI Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята” е организиран от Фондация „Земята и хората” и се провежда с благородното съдействие на: Националния музей „Земята и хората”, Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата, Столична община, Минстрой Холдинг АД, Геотехмин  Консулт и  Инжинеринг ООД, Минстрой Холдин АД и др.

Любезно Ви каним да посетите

Двадесет и първото издание на Международния конкурс  „МУЗИКАТА и ЗЕМЯТА”,

който се открива на  22 април в Националния музей „Земята и хората” и концертите:

22 април 2013 г. (понеделник)  – 18 ч.

Тържествен концерт,

посветен на 22 Април -Ден на Майката -Земя

с участието на Камерен Оркестър на Софийска Филхармония

диригент: Павел ЗЛАТАРОВ, 

солист: Таро ФУНАЯМА, пиано,Япония

В програмата:ХАЙДН, ШОСТАКОВИЧ

 

23 април 2013 г. (вторник)   – 18 ч.

Концерт на ФУМИЕ ФУКУИ, пиано, Япония

В програмата: ШОПЕН, СУК

 

24 април 2013 г. (сряда)   – 18 ч.

Концерт на ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА, пиано, България

В програмата: ДЕБЮСИ, ШОПЕН

 

25 април 2013 г. (четвъртък)  – 18 ч.

Концерт на ШАНТАЛ СТИЛИАНИ, пиано, Франция

и ЛИДИЯ ОШАВКОВА, флейта, България

 

26 април 2013 г. (петък)  – 18 ч.

Гала концерт на лауреатите  на XXI “Музиката и Земята”

 

 30 април 2013 г. (вторник)  – 18 ч.

Концерт на ДАРИНА МАЛЕЕВА, цигулка и

КСАВИЕ ЛЬОКОHТ  ДЕ ЛА БРЕТОНЕРИ, пиано,

лауреати на конкурса “Музиката и Земята”

В програмата: ШОПЕН, ФРАНК, ПУЛЕНК, KРАМБ, ГPEФ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*