13th Sep2012

“Ателие 313” – нов сезон в експерименталния театър

by Черно и Бяло

Летния сезон приключва и столицата бавно започва да се пълни. След слънцето и морето, повечето хора се завръщат към рутинното си ежедневие. Ние от списание “Черно и Бяло” знаем колко скучни и демотивиращи могат да бъдат дългите есенни работни дни, затова запретнахме ръкави и отворихме дебелите тефтери в търсене на новости в културния живот на столицата. Идеята ни е да Ви поднесен малко пъстрота и цветност след края на работния ден. Театрите отварят врати с нова програма и първият, който Ви представяме е театър “Ателие 313”. Той е създаден през 1989 година от актьора Рашко Младенов като студийна формация,  експериментираща с изразните възможности и синтеза на различните музикално-сценични изкуства – танцов и музикален театър, пантомима,  опера. През 1992 година за директор на театъра е поканен известния куклен режисьор Петър Пашов. През 2008г. в театъра започват работа абсолвенти от НАТФИЗ. Те осъществяват своите проекти в “Ателие 313” и са неговото ново лице. “Магьосникът от Оз”  е дебютния спектакъл на младата трупа. Представлението е номинирано за наградата за куклено изкуство на Съюза на артистите в България “Икар” през 2010. Същата година печели колективна актьорска награда от 43ти международен куклен фестивал “ПИФ”, Загреб, Хърватска. Следват спектаклите – “Вещицата и шарената като дъга котка” – 2009г. ; “Малката баба Яга” – 2009г.; “Разкази от бъчвата” – 2010г.; “Лебедово езеро” – 2010г., “Никутин” – 2011г., Деволюция” 2011г., “Машината Ян Бибиян” – 2012г.

Екипът на списание “Черно и Бяло” Ви представя програмата през септември на театър „Ателие 313” за новия сезон.

Tab titleTab titleTab titleTab titleTab title

21.09, петък, 17:30ч

Експериментален куклен спектакъл за възрастни

Представлението е част от фестивала за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2012

Идея и режисура: Петър Пашов младши

Участват: Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева, Димитър Тодоров

Отломъци от разум летят в бурята на хаоса и се слепват в идиотска имитация. Събужда се приматът – перфектният клоун с особен афинитет към абсурда. Той е благодатна кукла, склерозирала, смешна, с амнезия и малък кръг на внимание. Човекът се превръща в клоун, клоунът – в примат, приматът – в чувал, чувалът – в боклук… Деволюция.

22.09, събота, 12ч

по немска народна приказка и балета на П. И. Чайковски

Представлението е част от фестивала за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2012

Режисьор: Владислава Джамбазова

Сценограф: Димитър Димитров

Участват: Полина Христова, Юлия Коларова, Тодор Нисторов, Димитър Стефанов

“Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака… За белия и черния лебед – Одета и Одилия, различни като деня и нощта… За чудесата, които се случват само, ако обичаш истински. Някъде там сред гъстата гора от проблеми, населена с лоши магьосници, сърцето среща сърце и светът става музика.

23.09, неделя, 11ч

по Тери Джоунс

Режисьор: Владислава Джамбазова

Сценографи: Димитър Димитров и Петя Димитрова

Композитор: Владимир Джамбазов

Участват: Полина Христова, Георги Тенев и Димитър Стефанов

Това е една вълшебна приказка за порастването. За прекрачването от щастливо – безотговорния свят на детството в изпълнения с правила и ограничения свят на възрастните – свят, в който всеки трябва сам да взема решения, да носи отговорност, сам да преодолява страховете си…

29.09, събота, 11ч

по Братя Грим

Драматизация и постановка: Рубен Гарабедян

Сценография и кукли: Елена Цонкова

Музика: Димитър Вълчев и Петко Манчев

Моноспектакъл на Георги Спасов

Това е историята на бедния шивач, който един ден получава от съседката си буркан мармалад. Тъкмо да си похапне, върху мармалада кацат рояк мухи. Шивачът убива “седем с един удар”, решава, че това е голямо юначество и тръгва по широкия свят да си опита късмета…

30.09, неделя, 11ч

„ГРОЗНОТО ПАТЕНЦЕ”

по Ханс Кристиян Андерсен

Сценарий и адаптация: Здрава Каменова

Анимация и сценография: Милена Салиери и Мартин Коларов

Музика: Ненчо Балабанов

Художествен консултант: Здрава Каменова

Моноспектакъл на Юлия Коларова

Внимание! Внимание! Внимание! Невиждано до сега! Кукли и анимирани герои си подават ръка в помощ на едно непохватно ангелче с крила, което се опитва да преобърне тежка патешка съдба.

 

Ако искате да узнаете повече за “Ателие 313” може да го направите на техния сайт или да отделите малко време за разходка до театъра и няколко разпускащи часа в салона им, разпускащи с някоя от техните постановки.

София, кв. „Красна поляна”, ул. „В. Д. Стоянов”, до бл. 7

тел. 02 483 20 09 atelie313@abv.bg   http://www.atelie313.com/new-main.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*