08th Jan2012

Китайска кулинарна книга – интервю с главния редактор

by Черно и Бяло

„Кухнята на сърцето” с всичките 60 илюстрирани стъпка по стъпка апетитни рецепти и с описанията към тях, благодарение на които не само ще приготвите ястията, но и ще усетите автентичната атмосфера около тях, е на българския пазар заради съвместните усилия на Ма Уъни, Динг Хао, който ни помогна в превода по време на това интервю, а също и на Станислава Пекова – управител на издателска къща „Ентропи 1”. И с нея имахме възможност да си поговорим за „Кухнята на сърцето” и да разберем как тази книга, събрала в себе си рецепти и емоции, вече е достъпна в България.

ЧиБ: Как се свърза с Динг Хао и с какво те спечели идеята за автентична кулинарна книга с китайски рецепти?

СП: През 2009-та година на посещение на представители на Съюза на българските журналисти в Китай, част от който съм и аз, имах щастието да се запозная с Динг Хао. Той знаеше български отлично и комуникацията, не само заради липсата на езикови бариери, се оказа лесна и изключително приятна. Видях ентусиазъм и толкова позитивни емоции в хората от Китай, които ни посрещнаха на официалното посещение, че когато научих за идеята да представим книгата на българския пазар, не ми трябваше никакво време за размисъл. Аз исках да бъда част от тази идея и реализацията ѝ, защото подозирах, че книгата няма да съдържа просто рецепти, а ще бъде много по-богато четиво. Когато я получих, веднага я зачетох и още след първата рецепта, вече исках да започна да готвя. Китайската кухня е доста по-различна от начина, по който е представена в България. И точно затова си заслужава човек да прочете „Кухнята на сърцето” – за да се докосне до истинските, традиционни китайски ястия. Идеята да се включа в издаването и разпространението на книгата ме грабна и с друг елемент на четивото – всяка рецепта започва с кратко описание, което включва спомен на авторката за тази рецепта от миналото, разказва интересни истории и преживявания, с които свързва ястието. Това дава възможност на читателя не просто да обогати познанията си в кулинарното изкуство, но и да се наслади на книга, която не е строго готварска, а има и елемент на художествена литература.

Интервю с графичния дизайнер на „Ентропи 1” в ефира на ББТ:

Можете да поръчате тази книга като ни пишете във формата за контакти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*