29th Sep2018

Избраха най-добрите готвачи и сладкари за 2018

by Черно и Бяло

БХРА събра 38 готвачи в курорта „Св.св. Константин и Елена“

Най-добрите готвачи и сладкари щурмуваха престижния конкурс на БХРА в курорта “Св.Св. Константин и Елена” в последните дни на септември. След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова организация в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той  се проведе в Гранд хотел „Варна“ в морския ни курорт в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Темата му бе „Иновативна балканска кухня – новаторство и стил“.

Конкурсът събра 38 готвача от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна, Министерството на туризма  и престижни фирми, чиято дейност е свързана с бранша. Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна. Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.

Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних.

В категорията „Най-добър готвач“ първо място спечели Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино“, град Пловдив.
В категорията „Най-добър сладкар“ – Йордан Петров от хотел „Интернационал”, к.к. „Златни пясъци“.
В категорията „Най-добър млад готвач“ – Красимир Баналиев от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”, град Варна.
В категорията „Най-добър млад сладкар“ – Неше Неждет от ПГ по туризъм „Пейо  Яворов”, град Добрич.

Призьорите в четирите категории получиха плакети, грамоти, атрактивни предметни награди и уикенди за двама в престижни хотели и курорти. Преподавателите на всички наградени в категориите „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.” и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018” бяха наградени с уикенд за двама в различни хотели. От името на организаторите на изявени шеф готвачи бяха връчени грамоти за принос в развитието на кулинарното изкуство в България. Грамоти за добро партньорство с БХРА получиха фирми и съпричастни към бранша организации. Сертификати от БХРА бяха връчени и на всички участници в конкурса.

Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров.  Паралелно с конкурса се състояха различни презентации на оборудване на ресторанти, винено експо с безплатни дегустации на изби и вносни вина. В рамките на събитието беше експонирана изложба с ретроспективни фотоси от предишни издания на конкурса.

На 27-и септември в зала „Одесос” на Гранд хотел „Варна” имаше съпътстваща програма:

 • Джойс Б. Матман – регионален мениджър „Продажби“ в ГРАНУЛДИСК, Швеция: „Revolutionizing Pot Washing” / „Революция в миенето на съдове за готвене” /
 • Тино Бергхолц – директор продажби – Бизнес  Източна Европа и Балтика: „Today’s latest Cooking Technology” /„Най-съвременните технологии за готвене” /
 • Работна среща, организирана от БХРА, МУЗИКАУТОР И ПРОФОН на тема: „Промените в Закона за авторското право и сродните му права, делегиращи нови функции на общините”;
 • Кръгла маса, организирана от ОБЩИНА ВАРНА, на тема: „Варна – дестинация на четири сезона”. На срещата бяха поканени представители от всички сфери на туристическия бранш.

ПОБЕДИТЕЛИ ПО КАТЕГОРИИ

Категория „Най-добър готвач на БХРА за 2018 г.

 1. Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино”, град Пловдив
 2. Александър Валентинов – ресторант „Левента”, град Русе
 3. Станислав Петков – хотел „Астор Гардън”, к.к. „Св. Св.Константин и Елена“

Категория „Най-добър сладкар на БХРА за 2018 г.

 1. Йордан Петров – хотел „Интернационал”, к.к. Златни пясъци
 2. Свилен Стоилов – хотел балнео и спа „Азалия”, к.к.“ Св. Св. Константин и Елена“
 3. Елина Такева – ресторант „Парадайс блу”, к.к. „Албена“

Категория „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.

 1. Красимир Баналиев – ПГТ “Проф .д-р Асен Златаров” – град Варна
 2. Василена Димитрова – Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, град Свищов
 3. Теодора Прагова – ПГ по икономика и туризъм „Алеко Константинов”, гр. Велинград

Категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.

 1. Неше Неждет – ПГ по туризъм „Пейо  Яворов” – град Добрич
 2. Николета Ненчева – ПГ по туризъм „Пейо Яворов” – град Добрич
 3. Камелия Петрова – СУ „Георги Ст. Раковски” – град Котел
25th Sep2018

Седмица на китайската култура 2018

by Черно и Бяло

Мода, кино, музика, изложба и специалитети по време на Седмицата на китайската култура

В деня на празника „Средата на есента” 24 септември, според лунния календар, Китайският културен център открива Седмицата на китайската култура.  „Това е само началото на предвидените през есенно-зимния сезон инициативи на културната институция в София”, казва директорът  г-н Ту Сюесон. Той подчертава, че акцентът през този сезон ще бъде поставен върху съвременните и традиционни културни ценности на гр. Нинбо – Джъдзян. (Нинбо е град с централизирано управление – директно от централното ръководство на Китай, поради неговата важност като един от 7-те най-големи градове, наред с Шанхай, Тиендзин, Пекин. Нинбо е пристанищен град, много добре развит икономически и културно. Той е седалище на много известни артистични трупи, които изнасят представления навсякъде в Китай. Именно с икономическите си ресурси и културния си опит Нинбо допринеся за развитието на китайския културен център в София.)

ИБ: Г-н Ту, бихте ли за предвидените културни прояви по време на Седмицата от 24 до 30 септември?

ТС: Идеята ни е да запознаем българската общественост с част от съвременното китайско изкуство и култура. За целта ще пристигне и специална делегация  от високопоставени представители на Общината на гр. Нинбо, благодарение на която са организирани всички събития по време  на Седмицата. Официалното откриване  ще се случи  в 19:00 часа на 24 септември в сградата на Китайския културен център. Няколко са посоките, които ще привлекат вниманието на българската общественост по време на Седмицата:

 •  Китайската киноиндустрия” – прожектиране на игрални и документални  филми, произведени в най-големия китайски киноцентър в гр. Нинбо. Филмите ще могат да се видят  на сцената на Лятното кино в Борисовата градина и ще бъдат предшествани от музикални изпълнения на български джаз-формации. Посетителите ще могат да се насладят и на характерни за китайската кухня специалитети, които се приготвят по случай празника „Средата на есента”. В продължение на три  поредни вечери – 26, 27 и 28 септември на сцената на Лятно кино – Борисовата градина, ще бъдат представени два игрални /със субтитри/ и един анимационен филм /дублиран/. А в кино „Одеон” на 25 септември ще бъдат представени 5 късометражни китайски филма и два български.
 • Модата в Далечния Изток” , „Ролята на жената в китайската култура” – това е друго събитие по време на Седмицата. На 24 септември от 15 ч. в Китайския културен център ще бъде представена  лекция и дефиле с демонстрация на модели, изработени от сръчните ръце на  дизайнера   Шантел Гон, която е  създала собствена марка, многократно награждавана за най-добър дизайнер.  Ще има и демонстрация на дрехи върху манекенки.
 •  Изложбата „Просперитетът на пътя на коприната – новите проекции на  древното познание”  ще  демонстрира някои от най-характерните занаяти, свързани с китайската култура – рисунки върху дърво и порцелан,  бродерия, дърворезба и модели, изработени от най-известните занаятчии  на гр.  Нинбо. Изложбата ще може да се види в сградата на Китайския културен център  по време ня цялата Седмица – от 24 до 30 септември.

В последния ден на  Седмицата на китайската култура – на 30 септември, като  класически апотеоз на всички тези  събития, зала „България” ще бъде домакин на  концерта на  Симфоничния оркестър на гр. Нинбо и на Софийската филхармония, под диригентството на китайски и български диригенти.

Като едно от съпътстващите събития по време на Седмицата на китайската култура ще се проведе и курс по рисуване върху порцелан, който включва три цикъла: рисунки върху вази, върху чаши и върху чинии, в който всеки може да се включи –  между 25 – 30 септември, в Китайския културен център и ще се води от известна китайска художничка – майстор по рисуването върху порцелан.

Може ли да разберем предварително повече  за изложбата, която ще бъде поставена в центъра и която ще може да се види през цялата седмица?

Изложбата ще покаже преди всичко собствената уникална култура на седем-хилядната история на гр. Нинбо-Джъдзян, която изключително много допринася за благополучието на „Пътя на коприната” Тя ще бъде разделена на няколко основни части: бродерии със златни и сребърни нишки, изрисувани със златни бои цветни съдове, дървена мозайка със златни нишки и дърворезба с орнаменти. Тези три занаята са сред най-представителните занаятчийски изкуства на Нинбо, най-вече са значимо въплъщение на изключителната традиционна китайска култура. Те са част от националния списък на нематериалното културно наследство. От древността те често се възприемат като “китайски подарък”, който дава на държавите по света приятелство и представителност на китайската цивилизация. Трите занаята се посрещат с адмирации от различните народи по света. Надяваме се, че върху картата на инициативата “Един пояс, един път”, която Китай инициира, ще се разкрие един още по-прекрасен проспериращ път на коприната.

Г-н Ту, защо  акцентът на Седмицата на китайската култура  е поставен върху творци на изкуството от гр. Нинбо-Джъдзян?

Важно е да отбележим, че Културният център в София е изграден с помощта на местното правителство на  Нинбо и китайското министерство на културата. Защо за България е избран град Нинбо? Причината е, че този град има опит в работата с държави от Централна и Източна Европа. Затова от Нинбо поискаха да помогнат за създаването на такъв център в София.

Бих искал да подчертая, че настоящата Седмица на китайската култура е съвместна инициатива на Столична община и Общината на Нинбо, за което изказвам най-сърдечните си благодарности. Надявам се жителите и гостите на София  да изпитат душевна наслада и да преоткрият не само историята и традициите, но и развитието на китайската култура и изкуство в съвременността, подчертава в края на разговора г-н Ту Сюесон.

Ивета Балевска

25th Sep2018

Триумф на XXI Интернационален джаз фест Банско 2018

by Черно и Бяло

Имам щастието и привилегията да бъда свидетел на непрекъснатия възход на фестивала, обогатяването му с имената на световно известни поп и джаз изпълнители и групи от всички краища на света! Това дължим на колосалните усилия, отдаденост, така и на артистичната изобретателност на директора на феста, доктор Емил Илиев! Кметът Георги Икономов със своята успешна организация и ентусиазъм допринесе за гладкото протичане на фестивала.  Препълненият площад с въодушевени фенове на джаза красноречиво говори за това! Eто, как обрисува атмосферата на предстоящия фестивал директорът д-р Илиев: „През тази година ще навършим 21 години, откакто като на шега създадохме за вас Международния джаз фестивал в град Банско. Този факт ни създава както чувство на гордост, така и удовлетвореност, че в нашата страна има музикален фестивал, който се развива успешно и привлича все повече приятели както от България, така и от редица страни по света. Никога няма да забравя, как двама почитатели на великия Соломон Бърк – тя от Австралия, а той от Канада, дойдоха да прекарат медения си месец на джаз фестивала и от тогава редовно го посещават. Те доведоха и много техни приятели в Банско и с всяка изминала година посетителите се увеличават. Площадът в град Банско се оказва вече малък, за да събере всички любители на музиката, на импровизациите и свободата. И през тази година ще имате възможността да чуете великолепни изпълнители и да останете с много топлина в душите, по време на вашата джаз ваканция. Добре дошли в град Банско!“   

Предфестивалната музикална вечер на 3 август, петък, 20:30 часа „Специална буги-вуги вечер“ с Ладива (Швейцария) и Аксел Цвингенбергер (Германия) се състоя в салона на читалище „Н. Вапцаров“. Познатият ни и обичан от публиката пианист с виртуозитета на свиренето си стопли за пореден път сърцата на почитателите на този стил.

Откриване на фестивала бе на 4 август. На сцената присъстваха почетните организатори и официални лица , които откриха фестивала и пожелаха успешно представяне на участниците. Като първи номер в програмата, именитата наша певица Петя Буюклиева (носителка на 5 световни награди „Гран При“, както и Златна лира на СМТД) и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев, направиха впечатляващ спектакъл, разкривайки цялата си артистичност и големия си сценичен опит! Нейните песни са любими за поколения българи. Гост и достоен партньор за вечерта беше Весела Морова – вокал (България), с перфектното си изпълнение на етно, латино и джаз кавъри.

На сцената същата вечер излезе италианската естрада Киара Панкалди. Предложените изпълнения на певицата, заредени с  много поднесен с вкус джаз и италианска емоция допаднаха на феновете и бяха аплодирани. „Dirty Purchase” пък бе другото българско присъствие на вечерта – Христослав Галилеев „Гальо“ – бас, Николай Данев – барабани, Людмил Стойнев – клавир, вокали, Амалия Ненова – вокал, Емил Минчев – вокал, Велислав Стоянов – тромбон, вокали, Михаил Йосифов – тромпет, вокали, Арно Гарофе Фара – саксофон, вокали, Stanley Stonks (Стоян Тончев) – китара, вокали, Йорук Еспарца – перкусии, специални ефекти. Всички от състава са признати професионалисти и участват в много и различни проекти. През февруари 2016 година Dirty Purchase издават първия си авторски албум „Sweet Sensation“, който вече се продава на българския пазар. В началото изпълнителите търсят блус звучене, но с включването на вокалистите Амалия Ненова и Емил Минчев, бендът се насочва към фънк и соул музиката. Наред с редовните си  клубни изяви, Dirty Purchase изнасят концерти на множество български и международни сцени. С многогодишния си професионален опит и всеотдайното си музициране, джаз формацията е ценена у нас и в чужбина.

Дните на фестивала

5 август – неделя

 1. Нишвил Биг бенд с диригент Владан Караджов (Сърбия)  е създаден по инициатива на аржентински музиканти, ръководени от саксофониста, композитора и аранжьора Густаво Фирменич. През 2017 година, по време на „Нишвил джаз фестивал“, Нишвил Биг бенд, заедно с четирима музиканти от Аржентина (пиано, тенор саксофон, бас и барабани), успешно изпълнява джазови аранжименти на известни танго-композиции. Биг бендът, чийто репертоар включва аранжименти в различни джазови стилове, продължава да работи и след фестивала. Биг бендът включва опитни джазови музиканти и набира все повече популярност и творческо самочувствие.
 2. „Асид Фолк Файв“ (България) – Екатерина Ангелова –вокал, Георги Петров – пиано, Иво Паунов – саксофон, Вихрен Паунов – бас, Филип Ернстинг – барабани. Групата „Асид Фолк Файв“ е основана от Екатерина Ангелова – вокал и Иво Паунов – саксофон, флейта и кавал Филип Ернстинг. Албумът на групата „Змейова невеста“ включва някои от най-красивите български народни песни от районите около София, Странджа и Родопите. На фона на поредица от джаз изпълнения, красиво изпятата българска песен внесе свежо патриотично чувство в душите ни и ни разнообрази!
 3. „Джазбонс“ (Германия) – Клайв Фентън – тромпет, Кристоф Шнайхел – тромпет, Манфред Изенберг – кларинет, саксофон, Райн Колкман – бас, Доминик Михел – барабани, Райнхард Грийс – пиано, Манфред Шмелцер – тромбон, Юрген Ашоф – банджо, вокали, Х. Г. Реше – китара, вокали. Какво се случва, когато джаз музиканти се срещнат заедно с блус музиканти? През април 2011 година, Уинтън Марсалис се събра заедно с Ерик Клептън за два концерта в „Линкълн център“, Ню Иорк. Следвайки този пример, тромбонистът Мани Шмелцер започва съвместна работа с блус китариста Макс Хютен. „Джазбонс“ бързо намират своя път и придават едно ново усещане за видовете блус. В замяна, блус китаристът успява да даде нови импулси на старите джаз номера. Принципно, немските джаз състави са  прекрасно професионално подготвени, атрактивни и защитават имиджа си! Така беше и с „Джазбонс!“

6 август – понеделник

 1. Концертната вечер стартира с изпълнението на INDIGO KIDS  (новият проект на Явор Велчев – Яви вокал, китара България) и с участието на Радослав Славчев „Riverman” – бас китара, Богомил Енчев – барабани, Димитър Горчаков – клавишни, Владислав Мичев – тромбон, тромпет. Проектът е посветен на завръщането към творческата природа на човека, към жестовете на внимание, споделеност и близост между хората. С първото си появяване като нова група на конкурса на БНР „Пролет 2017“, INDIGO KIDS печелят наградата на музикалната и журналистическата гилдия с песента на Явор Велчев –Яви – Gravitation. INDIGO KIDS творят в стил поп/соул – фънк. Така бихме охарактеризирали впечатленията си: Креативни, артистични, интелигентни, независими, различни, съпричастни към другите!
 2. Квартет „Латино джаз проект” (България) – Надя Тончева – вокал, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани, Борислав Ясенов – флейта, Веселин Веселинов-Еко – бас, Павел Цонев – пиано. Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Тя притежава забележителен тембър и диапазон от 4 октави. Изявява се успешно като изпълнител на джаз, блус, рок и поп музика. По време на 21-то издание на Международен джаз фестивал Банско, Надя Тончева и нейният квартет  представиха блестящо програма от латино-джаз стандарти от Антонио Карлос Жобим, Луис Антонио, Л. Бонфа, Чик Кърия и др.
 3. Уралски Диксиленд (Русия) – Валери Сундарев – китара, банджо, вокал, Виктор Риккер – барабани, Владимир Риккер – контрабас, туба, Наил Загидулин – тромбон, Дмитрий Перминов – саксофон, кларинет, Сергей Пенков – саксофон, кларинет, Иван Пона – тромпет, Константин Щеглов – пиано, Кристина Рижковская – вокал. Уралски Диксиленд се смята за един от най-добрите традиционни джазови бендове в Русия. Бендът участва в престижни джазови форуми, като например North Sea Jazz Festival в Холандия, Brecon Jazz Festival във Великобритания и други. Аплодисментите и усещането за съпричастност от публиката бяха наградата за гостуващите музиканти.

7 август – вторник

 1. Етно транс Дуо ( Швейцария / Русия) – Максим Анухин – гусли, дръмбой, вокал, Симон Вирш – кларинет, бас кларинет. Етно транс Дуо е основано през лятото на 2015 година, по време на продължително турне из Русия. Гусли е един от най-старите руски струнни инструменти, който произхожда от древни времена, а Гудимир (Максим Анухин) от Санкт Петербург е най-известния жив виртуоз на този инструмент. Двамата музиканти създават нов, уникален музикален стил. Музиката съдържа елементи от руския фолклор, както и някои ритмични и хармонични структури от индийската музика. тази музика стимулира хипнотични звукови светове. Характерно за дуото е ниското звучене на инструментите (Ла от първа октава =432Hz), което допринася за топъл и приятен звук, предразполагащ към езотерично, метафизическо настроение. Това което чухме на сцената беше, неповторима, вълнуваща музика, заливаща слушателя с непознати темброви звучения…
 2. Гердбенд (Германия) – Герд Байер – пиано, композиция, Марио Фадани – контрабас, електрическа бас китара, Дирик Шилген – барабани. Гердбенд е изключителна формация, която създава характерен звук. Тримата членове на бенда са майстори по отношение на техниката и импровизацията, с дълбока страст към своите инструменти, което успешно демонстрираха на сцената!
 1. Васил Петров – вокал & Ангел Заберски – вокал & Ангел Заберски трио (България) – Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни. Както винаги,  любимеца на фестивала Банско, Васил Петров е очакван с нетърпение от многобройните си фенове и не случайно, на първия ред, пред естрадата, ежегодно присъства елитът на българската интелигенция! Именитият певец притежава красив и богат тембър, дълбочина, както и невероятна вокална техника. Той е издал 10 успешни джаз и поп албума, и е носител на наградата от конкурса „Златен Орфей +” за “Хит на годината”, както и на много други награди. Някои критици наричат Петров „българският Франк Синатра”. Когато запява, на площада възцарява празнична атмосфера и слушателите благоговеят! И въпреки завидната си класа, певецът обогатява и усъвършенства изкуството си, с нови стилове( прочувственото му изпълнение на Besa me Mucho!)… а проекта му с Заберски трио е един от върховете на българската поп и  джаз култура.

8 август – сряда

 1. Александрина Симеон квинтет със специален гост Бени Браун (Германия/България) – Александрина Симеон – вокали, музика, текстове, Даниел Марк Еберхард – пиано, синтезатор, аранжименти, Щефан Холщайн – кларинет, тенор – саксофон, Анди Бауер – бас, Том Щепих – барабани, Бени Браун – тромпет, флигорна. Александрина Симеон е певица и композитор, родена във Варна. Живеейки в Аугсбург от много години. „Ocean Tales” – последния албум на квинтета, беше издаден от Unit Records в началото на 2018 година. Чрез него Александрина отвежда публиката в своята родна страна. Българският език, мелодиите и ритмите от древни времена. Представянето на квинтета беше аплодирано!
 2. Ли Шаочуан квинтет (Китай) – Шаочуан Ли – тромпет, Сюнгуан Джан – китара, Чънчу Жун – вибрафон, Юн Хуан-Адам – контрабас, Цитонг Ху – барабани. Ли Шаочуан е най-награждаваният китайски джазов тромпетист и композитор. Той е единственият джазов артист получил награда от Китайската централна телевизия в категорията духови/медни инструменти. През 2011 година става магистър по джаз в Университета на северен Тексас, САЩ. През същата година Ли е финалист в отдела за джаз на Американския национален конкурс за тромпетисти. Малко след това, носителят на наградата Грами – басистът Еди Гомес, кани Ли да се включи в неговата група за турнето им в Азия.   Българската публика прие радушно и с интерес изпълнението на китайската джаз формация и нейният именит солист.
 3. Дейвид Дауър трио (Великобритания) – Дейвид Дауър – пиано, Люк Фаулър – бас, Мат Фишер – барабани
 4. „Джайв Ейсес” (Великобритания) – Йън Кларксън – вокал, тромпет, укулеле, Джон Фордам – тенор саксофон, кларинет, цигулка, Алекс Дъглас – тромбон, бонгоси, блус хармоника, Винс Хърли – пиано, Кен Смит – контрабас, Питър Хауъл – барабани. Прославили се по целия свят със своето емоционално и ефектно изкуство, със своето заразително видео „Bring Me Sunshine“ и бидейки първия бенд, достигнал до финалните кръгове на „Британия търси таланти“, „Джайв Ейсес” твърдо заема първото място в класацията за “Jive & Swing Band” във Великобритания. Шоу програмите им на живо включват класиките като “When You are Smiling”, “Mack The Knife” и “Sing, Sing, Sing”, а също и оригинални композиции, като “La Dolce Vita” – съчетание от пиеси от различни албуми. n’ Rhythm & Blues” и “Vol.2: Hot Jazz” представляват пътешествия, които правят звука на „Джайв Ейсес” уникален, превръщайки някогашната музика в безвременна класика. Върхов момент на  фестивалната сцена, беше влудяващото финално представяне на„Джайв Ейсес”! Непрекъсната динамика, изненадващи сюрпризи, съчетани с интелигентен ком изъм, акробатизъм, прекрасно шоу 1 и любима музика!

9 август  – четвъртък

 1. НАТО Джаз комбо (Белгия) – Иън Рикторсаксофон, Брайън Маки – бас, Питър Алисън – тромпет, Дейвид Нюкомб – барабани, Стивън Киркпатрик – тромбон, Тимъти Стюарт – пиано, клавиши, Амбър Гримс – вокал. НАТО джаз комбо е представителният малък джазов състав на SHAPE (Върховното командване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа) International Band. Този ансамбъл се състои от изключителни джазови музиканти от САЩ. Те концертират из цяла Европа, а сега и на джаз феста представиха завидни джаз изпълнения.
 2. Дмитрий Баевски квартет (САЩ ) – Дмитрий Баевски – алт-саксофон, Ив Бруки – китара, Фабиен Маркоз – бас, Бернд Райтер – барабани. Роденият в Русия алт-саксофонист, става известен след като емигрира в Ню Йорк от родния си град Санкт Петербург, преди почти 20 години. Днес Баевски е виден член на световната джазова общност. Той се е доказал като огромен авторитет с когото се съобразяват, потвърждавайки своите изумителни способности в многобройни появявания на сцената с някои от най-големите имена в музиката.
 3. Камелия Тодорова – вокал & Станислав Арабаджиев трио (България) – Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Сираков – контрабас, Никола Горялов – барабани. Камелия Тодорова е една от най-известните български поп и джаз певици, пее поп, рок, блус, соул, но джазът е стилът, с който я припознават. Феновете ѝ с задоволство установяват прекрасната й сценична  форма, съхранения й тембрист глас и способността ѝ да владее публиката.
 4. Джипски Кингс & Пако Балиардо (Франция) – Пако Балиардо – лидер на групата, Кема Балиардо – соло китара, Венсан – соло вокал, Мигел – китара и вокали, Абрахам – китара и вокали, Сони – китара, Хуан – барабани, Фред – клавишни, Антоан – бас. Групата „Джипси Кингс“ през годините са изградили мрежа от талантливи певци и китаристи, изпълнени със страст и енергия. Пако Балиардо, роден в Монтпелие, Южна Франция, е един от първите членове на групата. Той, както и останалите, пеят и свирят по слух и нямат формално музикално образование. След повече от 25 години, прекарани в концерти и турнета и 18 милиона продадени албума, групата владее световната сцена с прекрасната „фламенко „ музика. На поредната фестивална вечер, музикантите направиха щастлива хилядната публика, с огнените си, заредени с първична енергия песни! Млади и стари танцуваха и се сляха с множеството! Паметна вечер!

10 август – петък

 1. Балаж Бади Ню квартет & Криста Почаи (Унгария) – Криста Почаи – вокал, Шандор „Шошо” Лакатош – саксофон, Дежьо Ола – пиано, Петер Ола – контрабас, Балаж Бади – барабани. Джаз барабанистът, композитор и учител Балаж Бади е един от най-уважаваните музиканти на унгарската джаз сцена в днешни дни, ръководейки собствената си група през последните две десетилетия. Участвайки в различни състави и създавайки музика в почти всички жанрове, Балаж Бади е известен с уникалния си стил на свирене на барабани. Няколко пъти е бил на турне в САЩ и е единственият унгарски джаз изпълнител, който често свири и в Китай. По време на изпълнението си  в фестивалната вечер солистът беше многократно аплодиран. Криста Почаи е водеща унгарска джаз певица, родена в Мишколц, където учи класическо пиано. Веднъж чула дуетния албум “Ella and Louis” от 1956 година, тя се влюбва в тази музика и решава да стане джаз певица. Този стил допадна особено на нашата публика.
 2. Лиза Симон – вокал, Ервé Самб – китара, Реджи Уошингтън – бас китара, контрабас, Сони Трупе – барабани. Лиза Симон – дъщерята на Нина Симон, следва уникален път. Като дете тя обикаля целия свят покрай успешната кариера на майка си. Когато накрая напуска дома си, тя се записва във Военновъздушните сили на САЩ. След като служи по време на войната в Ирак, тя променя своя житейски път, насочвайки се към музиката, като вокален партньор на испанската звезда Рафаел, по време на неговото световно турне. По-късно Симон получава признание като певица в САЩ, изявявайки се с номинираната за наградата Грами Acid-jazz група „Liquid Soul”. След това Симон прави първите си стъпки като соло-певица с дебюта си на „Бродуей”. Симон предложи успешно на слушателите ни джаз, блус, съчетавайки ги с класически поп-ритми. 3.Мат Бианко (Великобритания) – Марк Райли – вокал, Себастиан дe Кром – барабани, Джеф Гаскойн – бас, Греъм Харви – пиано, Дейв О’Хигинс – тенор / сопран саксофон, Мартин Шоу – тромпет, флигорна, Елизабет Трой – вокал.
 3. Групата Мат Бианко. Легендарната британска група е обожавана из целия свят за хитовете „Half a Minute”, „Get Out of Your Lazy Bed”, „Whose Side Are You On”, или „Yeah, Yeah”. Нейната мисия: възкресяване  на джазовите ѝ Боса-нова основи на групата Мат Бианко.

11 август – събота

 1. Джук Джойнт Роялс (Австрия) – Ерих Хербст – пиано, вокал, Ваня Хайдукович – контрабас, бек вокал, Нина Дворак – алт саксофон, Шарка Бенедова – алт саксофон, Петер Хюбъл – баритон / тенор саксофон, Матиас Шварц – китара, вокал, Рaйнхард Длапа – барабани. Тази седем членна „Ритъм енд Блус” сензация е базирана в Австрия. Тя се е посветила на музиката от 40-те и 50-те години, облагородявайки звука с малко чист рокендрол. Контрабас, ударни инструменти и пиано създават танцовата основа, върху която трите саксофона водят битка с китарата. На преден план „императорът“ Ерих Хербст (вокалистът, който свири и на пиано) докарва дансинга до точката на кипене след много кратко време. Публиката желае само едно нещо: танци, танци, танци! Оркестърът обича да бъде на сцената, да забавлява публиката и да усеща емоциите. Всъщност, това беше една от групите, изправила на крака хората на площада!
 2. Рейчъл Z (САЩ) – Омар Хаким – барабани, Рейчъл Z – клавиши, Линли Март – бас, Джей Си Майар – китара. Пианистката Рейчъл Z и барабанистът Омар Хаким реализират на практика своите значителни умения и изобилие от музикални преживявания в своя съвместен проект Трио OZ. Съчетавайки изкусно суингиращо джазово усещане с истинска любов към алтернативния рок. Рейчъл и Омар са изключително непредубедени артисти, еднакво компетентни по отношение на джаза и рока.Те се ангажират в разговори от типа „въпрос -отговор“, такт след такт в рамките на песента!
 3. Рут Колева Лайв бенд (България) – Рут Колева – вокал, Филип Александров – клавишни, Богомил Енчев – барабани, Светослав Неделчев – бас, Стоян Джаферов – китара, Арнау Фарас – саксофон. Младата талантлива Рут Колева имаше особената чест да закрие престижния Джаз Фест, Банско 2018г. И това не е случайно:“ Hollywood Pop Academy… след това идва и дебютният албум. Рут сензационно печели първата награда на БГ Радио през 2014 година. Продуцентът на хитове Mark Ronson (Amy Winehouse, Lady Gaga) нарича събитието „удивително“. След това Колева се превръща в национално богатство. Тя е споделяла сцената с легенди, включително джазовия вокалист Боби Макферин.

В заключение, искам убедено да заявя, че XXI Интернационален Джазфест Банско 2018 е събитие от европейско значение, с дълбок принос към българската национална култура! На добър час и догодина!

Светослав Дерменджиев

25th Sep2018

За предизвикателството да режисираш „Парижкия бал“

by Черно и Бяло

В момент, в който съществува огромен културен вакуум и държавата не може да подкрепи развитието на младите музикални таланти, „Юнион клуб“ отново ще организира своя „Парижки бал“. Събитието ще се състои на 13 октомври 2018 г. в залите на софийския хотел „Маринела“ под ръководството на председателя г-н Христо Куртев и моята особа, като член на инициативния комитет и режисьор на спектакъла. Целта ни тази година е да подпомогнем Фондацията за млади музикални таланти „Йордан Камджилов“, като очакванията ни са сумата събрано по време на бала да достигне до 20–30 хиляди лева. До този момент „Парижки бал“ е събрал 50 000 лв. за различни благотворителни каузи. Специфичното в събирането на парични суми при провеждането на нашето събитие е прозрачността и достъпа на бенефициента. Балът се провежда ежегодно под патронажа на френския посланик в Р България Ерик Льобедел и на Негово Величество  цар Симеон II.

Моята задача, като режисьор на спектакъла, към която подхождам с много любов, е да представя програма, която да изпълва гостите на бала с щастие и удоволствие, като задържам и повдигам интереса им през цялото време. И това няма как да не се случи, с оркестъра на диригента Йордан Камджалов, певци като Краси Аврамов, Васко Василев, Марио Кръстев, форматите по бални и народни танци на „Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура“. Балът ще се проведе и под мотото „Деца помагат на деца чрез изкуство“. Почетен гост е вицепрезидента на Р България, г-жа Илиана Йотова.

Благотворителността изпълнява своята функция, когато средствата събрани от нея се използват именно за съответната кауза, а не да бъдат отклонявани „някъде“. Една от причините, заради която хората се дистанцират и поставят знак минус на благотворителността е именно съмнението, че полученото финансиране не се използва за посочената кауза, а тя е само претекст. Затова особено важен момент е да се разсъждава за благотворителността не със съмнение, а напротив – с подкрепа и особено, когато каузата е толкова възвишена и благородна – подкрепата на младите музикални таланти на България – тези, които утре ще я прославят по света!

Да бъде научено обществото да изпитва удоволствие от акта на даването, е начин това общество да става все по-хуманно. В този ред на мисли, с провеждането на събития като „Парижки бал“, ще бъде голям успех да се заразяват гостите с емпатия и съпричастност с благородни каузи за развитие и популяризиране на българската култура.

За повече информация:

За резервации на тел: +359 887 935 500
или e-mail: lebaldeparis@abv.bg

Ефемия Фард

20th Sep2018

Фантазия и практичност в новата колекция на Евгения Живкова

by Черно и Бяло

Модна къща „Жени стил” представи колекция есен/зима 2018–2019

Модна къща „Жени стил“ с дизайнер Евгения Живкова представи колекция „Фантазия“ есен/зима 2018-2019, която включва 50 облекла, разпределени в пет теми. Лице на колекцията е дъщерята на дизайнерката – Андреа Стефанова.

Събитието се състоя в зала „Сигма” на „Парадайс център“. Гости на ревюто бяха представители на дипломатическите и политически среди, на модния, културен и бизнес елит, сред които посланиците на Швейцария – Н.пр. Мюриел Берсе Коен, на  Черна гора – Н.пр. г-жа Снежана Радович, Н.пр. Делфин Плана – заместник посланик и минисър-съветник на Косово, посланичката на Индия – Н.пр. г-жа Пуджа Капур, посланикът на Китай – Н.пр. г-н Джан Хайджоу със съпругата си, съпругата на посланика на Япония г-жа Казуе Ватанабе, президентът и вицепрезидентът на „International Women’s Club – Sofia”, съответно Албена Джоунс и Мая Методиева, представители на посолството на Армения и др., както и Виолина Маринова, Мая Антова, Светлана Шаренкова, Весела Драганова, Теодора Дренска, Анна Сендова, Лили Несторова, Бисера Пешова, Лилия Червенякова, Евгения Калканджиева, проф. Любомир Стойков, световноизвестния италиански дизайнер Алберто Веделаго и неговите български колеги дизайнерите – Жана Жекова, София Борисова, Ирина Сардарева, Нели Колева, Миглена Петкова, Таня Ян. Събитието уважиха също: Саня Борисова, Валерия Велева, Илиана Беновска, Радослава Минчева, Мила Захариева, Богдан Томов, Павел и Едита Цветкови, Нора Нова и др.

Стилът на облеклата през есента и зимата на 2018-2019 година елиминира границите между фантазия, функционалност и прагматизъм.

Високите технологии, използвани при платовете и комбинирането на различни материи, придават на дрехите модерен и свеж вид. Дизайнерката залага на вълна, кожа, копринено кадифе, копринена тафта, дантела, трико, букле. Десените включват туид, пепит, рибена кост, каре, жакардови материи с релефни цветя. Доминиращи са цветовете черно, сиво, кардиналско червено, розово, зелено.

Военно-униформените елементи са разпознаваеми в една от темите и разработени по нов интересен начин – сака и якета с високо закопчаване, двуредни сака и дълги палта се комбинират с къси панталони, удължени поли и рокли, и класически панталони. Съчетаването на кожа с три различни десена на туид прави облеклата да изглеждат ефектни и различни. Минимализмът също е представен в колекцията чрез чистите и изправени линии на облеклата, но новите елементи, които се виждат, им придават леко драматичен вид.

Палта с прав и палта с леко разкроен силует се съчетават с елегантни рокли, поли и панталони. Комбинирането на туники с поли и панталони придава младежки и екстравагантен вид на дрехите. Тук като допълнение са използвани пера и красиви бродерии на цветя. Дължините на роклите и полите са над коляното. Панталоните са леко разкроени, като някои модели са с дължина над глезените.

За официалните поводи дамите могат да облекат костюми с поли и панталони, къси и дълги рокли, изработени в съчетание на различни лъскави и матови материи като кадифе, тафта, дантела и шифон. За вечерните облекла са характерни бродериите от мъниста и пайети.

Колекция „Фантазия“ есен/зима 2018–2019:
Манекени:
Модна агенция „Визаж Модел Груп”
Прически: Тони Янев
Грим: Кирил Чалъков
Фотограф: Соломон Франсез
Обувки: Пепина М

15th Sep2018

CineLibri 2018: Любов между редовете

by Черно и Бяло

46 филма и много любов на CineLibri 2018. Сред специалните гости на фестивала са режисьорът Беноа Жако и писателят Дрор Мишани, автор на „Липсващото досие”

Творческият екип на първото международно издание на кино-литературния фестивал CineLibri, което се състоя през 2017 година, беше отличен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата! Вече се задава четвъртото издание на фестивала (10-24 октомври), което ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери,  много специални гости, събития и емоции!

Тематичен фокус тази година е любовта във всичките ѝ измерения, което обяснява и мотото на фестивала: Любов между редовете.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата.  Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Британският писател, киносценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога  – „На плажа Чезъл“. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с  тържествена церемония. Освен че е специален гост на фестивала, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Престижното фестивално жури е съставено от петима професионалисти с безспорно международно признание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на множество награди, в т.ч. „Златна мечка” от Берлинале 2018. Сред останалите арбитри са големият френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател и продуцент Херман Кох. Актьорската гилдия е представена от британската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy.

Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, в т.ч. филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

Останалите филми в конкурса са отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми:  френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел –  удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”; френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина), интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; пленителната френска драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоуз).

За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда единайсет български филмa! Част от тях са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от продукциите стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г.

По покана на CineLibri 2018 българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино! Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, в т.ч. заглавия като „Сбогом моя кралице”, „Дневникът на една камериерка”, „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”. Зрителите на CineLibri ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, „Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел. В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни, на които екипът на CineLibri изказва своята благодарност.

Билетите за всички киносъбития вече са в продажба.
Събитието се осъществява с любезната подкрепа на Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина, Нескафе, М Кар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук www.cinelibri.com

12th Sep2018

Аполония 2018: Ретроспекция

by Черно и Бяло

ФСБ отбелязаха 40 години на сцена с концерт на Празници на изкуствата Аполония. Събитието закри 34-тото издание на Фестивала

С дългоочакван концерт на сцената на Празници на изкуствата Аполония рок легендите от ФСБ отпразнуваха 40-ия си музикален юбилей. С изявата на любимата група на поколения българи публиката изпрати поредното успешно издание на Фестивала. Огромният интерес на аудиторията доказа, че 34-тото издание на Аполония е едно от най-успешните в историята на емблематичното културно събитие.

30 концерта, 20 литературни представяния, 10 театрални спектакъла и 4 изложби зарадваха посетителите на Созопол между 31 август и 8 септември. Цели девет дни почитателите на Празници на изкуствата Аполония имаха възможността да се наслаждават на най-актуалните творчески проекти на редица успешни български артисти.

Почетният приз „Аполон Токсофорос“ бе присъден на българския художник живописец Гради Асса. Световноизвестният творец представи едни от най-добрите си творби в Художествената галерия в Созопол редом с Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев. Художествената галерия беше дом и на редица литературни премиери, сред които „Всички наши тела“ на Георги Господинов, „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова-Моасе, „Зелените очи на дявола“ на Здравка Евтимова, „До последен дух“ на Рашко Младенов и „Гласът на тишината“ на Иван Теофилов.

Читалище „Отец Паисий“ стана сцена на вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Всички пиеси се радваха на огромен успех сред посетителите на Фестивала, като сред акцентите в програмата бяха „Чамкория“, „Лисичета“ и „Пияните“. Сред най-посещаваните филмови заглавия пък се наредиха „Вездесъщият“, „Посоки“, „Възвишение“, „Ага“ и други.

В Амфитетъра в Созопол бяха представени блестящи концерти и спектакли на Младежка филхармония „София“, Белослава, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Стенли, Jeremy?, Фолклорен ансамбъл „Странджа“ и Васил Петров с Военния Биг Бенд на Стара Загора.

За седма поредна година традиционните срещи „Цената на успеха“ също предизвикаха интереса на гостите на Празници на изкуствата Аполония. Писателят Георги Господинов, графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев и режисьорът Владимир Люцканов споделиха мислите си за предизвикателствата по пътя към успеха в искрени разговори с модераторите Георги Лозанов и проф. Божидар Манов.

С пъстра палитра от музика, литература, театър, кино и визуални изкуства Аполония превзе Созопол за 34-та поредна година. Организаторите на събитието с радост отбелязват големия му успех и се готвят с нетърпение за юбилейното 35-о издание на Фестивала през 2019 г.

11th Sep2018

Диляна Матеева представи колекция, вдъхновена от рок музиката

by Черно и Бяло

Младата дизайнерка ще покаже колекция  Fashion Melody на седмиците на модата в София и Атина

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи премиерната си колекция Fashion Melody есен-зима 2018/2019 по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Петя Джукелова – преподавател в Националната художествена академия, конструктор-моделиер и технологичен консултант на колекцията също участва в пресконференцията. Водещ беше проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в Националната художествена академия. За първи път дизайнерката показа  с ревю избрани облекла от Fashion Melody. В ревюто участваха лицето на колекцията Мис България 2015 – Марина Войкова, Катерина Слугина и Ивена Загорска.

Дизайнерката Диляна Матеева и проф. Любомир Стойков

В самото начало проф. Любомир Стойков представи Диляна Матеева, като отбеляза, че тя „олицетворява новата генерация млади дизайнери, които имат опит и като художници“. „Прави ми впечатление, че Диляна отделя много внимание на детайла и има прецизно отношение към цветовете. Работи по интересен начин с материите и комбинациите между тях.“, сподели още проф. Стойков.

По време на пресконференцията Диляна Матеева обяви предстоящите си участия в седмиците на модата в София и Атина, където ще покаже изцяло различни облекла също част от колекцията Fashion Melody. Нейното ревю в рамките на Sofia Fashion Week AW 2018 ще бъде на 18 септември (вторник) по време на вечерта, посветена на дебютиращи дизайнери. Седмицата на модата в Атина (Athens Xclusive Designers Week) ще се проведе от 1-ви до 4-ти ноември, където Диляна Матеева сподели, че за момента няма информация да е участвал друг български дизайнер. В своето изказване тя представи колекцията си Fashion Melody, вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век. Диляна Матеева акцентира върху  характерните за колекцията ръчно направените картини в стил поп арт. В нейните авторски рисунки водещи са изображенията на женски лица, както и на перото –  символ на творчество, на композиране на музика, както и препратка към перцата, с които свирят рок китаристите.

Петя Джукелова сподели, че е била пленена още от скиците на Диляна Матеева, които са разкривали изчистен и премерен дизайн, без натруфеност и излишък на детайли. „Впоследсвие бях впечатлена от това, че Диляна стриктно се придържаше към първоначалните си идеи и цветовете от скиците. Пътуваше много до Париж, Милано, Румъния и из цяла България, за да намери точните материали и платове, без да прави компромиси.“ Петя Джукелова акцентира също върху провокативната и смела комбинация на материи като кашмир (с дебелина до 1 см.) и кристална коприна.

Колекцията Fashion Melody есен-зима 2018/2019 съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност. Изчистените силуети и женствената линия на дрехите са комбинирани със специфични елементи в кройките и интересни съчетания на цветове и материи. Диляна Матеева залага на коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир – платове, придаващи женственост, класа, но излъчващи леко непокорство и свобода. Доминират цветовете синьо, червено, бледо розово, бяло, черно, златисто бежово, телесен и камилски цвят, както и специфични нюанси на зелено и лилаво с втъкани кафяви нишки.

В ревюто по време на пресконференцията бяха представени общо 12 избрани аутфити от колекцията – три палта, три костюма, три рокли и три тениски с авторски картини, съчетани с поли и пола-панталон. Силуетът на саката и палтата в колекцията е с подчертана талия. При палтата дизайнерката съчетава два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует. Палтата са изработени от кашмир и вълна, релефна алпака с вълна (плат на „Унгаро“), габардин и студено пресована вълна, а саката от лен и коприна.

Костюмите включват класическо сако и сако без ръкави, съчетани с панталони с висока талия и изчистена права линия. Акцент в гърба на саката са мотивите с женски лица от ръчно изработени бродерии с 3D елементи.  Интересно решение в дизайна при едно от саката е войнишката яка, подчертана от стилни зелени пагони. При някои панталони акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена.

Рисунките на пера, направени с акварелна техника в предната част, придават елегантност на роклите, изработени от бял габардин и студено пресована вълна. Цветовете на изображенията са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено. При  една от роклите перата присъстват и като детайл върху шал-яката, която ефектно подчертава V-образен гръб. Друга рокля е със силует тип „балон“, който подчертава ханша, а прозрачна черна кристална коприна е оформена в ефектен буфан ръкав.

Някои от полите са многослойни с цепки или с драпировки. В колекцията присъстват също нестандартна интерпретация на пола-панталон и тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Женските лица са ключови в дизайна на трите тениски в колекцията, изработени от памучно трико „Пунто Милано“ в цвят екрю. Картините върху тях изобразяват бушуващите като цунами женски емоции, разливащите се чувства, любовта, страстта и неспокойните мисли.

Детайли, които се открояват в колекцията, са ръчно изработените копчета, облечени в съответната материя на дрехата, както и закопчалките – създадени с техниката „фриволите дантела“. Акцент са и дизайнерските шапки, изработени от заешки филц, които дизайнерката Диляна Матеева сподели, че ще представи по време на Sofia Fashion Week AW 2018. Колекцията включва черно бомбе и шапки с широка периферия в бяло и синьо с акцент – дискретна червена лента в основата. Друга шапка с широка периферия изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера. Черното бомбе е вдъхновено от соло китариста на Guns N’ Roses – Слаш. В типичния за него стил, бомбето е високо с вшити елементи в основата. От аксесоарите дизайнерката е заложила и на шаловете от креп коприна, които също са с авторски изображения на женски лица.

Избрани аутфити от колекцията Fashion Melody есен-зима 2018/2019 с дизайнер Диляна Матеева, показани по време на пресконференцията

За Диляна Матеева:
Диляна Матеева е завършила магистратура през 2016 г. в Националната художествена академия, специалност „Мода” и „Изобразително изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски”, през 2013 г., степен бакалавър. Представяла е свои дизайнерски творения по покана на проф. Любомир Стойков  по време на събитията на Академията за мода – „БГ модна икона 2016“ и  Golden Fashion Party 2016, както и в рамките на Sofia Fashion Week есен-зима 2016-2017. Възхищава се на елегантния, изчистен и запомнящ се стил на Кристиан Диор и Ив Сен Лоран, както и на съвременната дизайнерка Роксанда Илинчич. Работила е като асистент на световно известния фотограф на „Вог“ (Италия) –  Оми Чоудури (Omi Chowdhury). Заедно с него е снимала фотосесия на дизайнерката Ирини Андрикопулу за „Вог“ (Италия) и фотосесия на носителя на „Златна игла“ – Светослав Колчагов, за списание „Deux magazine”, където младата дизайнерка има публикувани и няколко статии.

Силвия Тодорова
снимки: © Хайлайф / От игла до конец

03rd Sep2018

Аполония 2018: XXXIV издание на фестивала бе открито с концерт на Младежка филхармония „София“ и награда за Греди Асса

by Черно и Бяло

Любимият фестивал на поколения българи Празници на изкуствата Аполония бе открит вчера в Созопол с тържествен концерт на Младежка филхармония „София“ с диригент Георги Патриков и солист талантливия цигулар Кай Орлинов. Тази година емблематичното културно събитие се провежда от 31 август до 8 септември.

На 34-ото издание на Фестивала световноизвестният български художник-живописец Греди Асса бе удостоен с почетния приз „Аполония Токсофорос“. С над 80 самостоятелни изложби в цял свят талантливият творец е един от най-големите вдъхновители в българското съвременно изкуство. Греди Асса е 20-ият почетен носител на специалния приз, който се връчва за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница. По традиция наградата бе връчен от Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Тази година, в рамките на девет дни,  Аполония ще представи над 70 културни събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Белослава, Стенли, Jeremy, Милица Гладнишка, Хилда Казасян и други. Гвоздей в програмата ще бъде закриващият концерт на Фестивала на 8 септември, на който легендите от ФСБ ще отпразнуват своя 40-годишен юбилей на сцената.

Любителите на театралното изкуство пък ще могат да се насладят на постановки като „Чамкория“, „Пияните“, „Зимата на нашето недоволство“ и „Лисичета“. А художествената галерия в Созопол ще се превърне в сцена за изявата на най-новите творби на редица български писатели като Георги Господинов с „Всички наши тела“, Иван Теофилов с „Гласът на тишината“, Михаил Вешим с „Оксиморон (Нечовешки роман)“ и много други.

„Щастливи сме, че тази година Созопол отново ще събере най-добрите български изпълнители и творци в над 20 литературни събития, 30 концерта, 10 театрални спектакъла и 4 фантастични изложби. Това е доказателство, че българската култура е във възход и че любовта на публиката е най-вдъхновяващият стимул“, коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация „Аполония“.

 

За Аполония:
Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите на: www.apollonia.bg
на Facebook страницата на Фестивала: facebook.com/ApolloniaFestival
Златен билет можете да закупите от тук: eventim.bg